Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Osobe sa invaliditetom
Danas je 3.decembar. Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Dozvolite sebi, ali ne samo danas već svakog dana upoznati njihov svijet i pomoći im u svim onim preprekama na koje svakodnevno nailaze.

 

U BiH ima vise od pola miliona osoba sa invaliditetom i zbog toga u fokusu mora biti njihovo osnaživanje i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti.

Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji od 05. marta 1993. godine, pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje ovog datuma obzirom da je 03. decembar proglašen Međunarodnim danom osoba s invaliditetom od strane Ujedinjenih naroda. Neophodno je postići jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja ovog datuma jeste „Osnaživanje osoba s invaliditetom i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti“.

Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom uključuju osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprječavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.

Više od milijardu ljudi u svijetu ima neki oblik invaliditeta, što je svaka sedma osoba.