Međunarodni praznik rada je prilika za koju se građani pripremaju mjesecima

Home

Međunarodni praznik rada je prilika za koju se građani pripremaju mjesecima


Poznato da nama u Bosni i Hercegovini nije potreban poseban razlog za janje i sve ostalo sto ide uz to, ali 1.maj je i više od praznika i to je tradicija koja se na ovim prostorima njeguje.

Međunarodni praznik rada 1. Maj prilika je za koju se građani Bosne i Hercegovine pripremaju mjesecima, a neki gotovo cijelu godinu. Tradicionalno na većini izletiša traži se mjesto više, a već dugi niz godina za stanovnike MZ Ostrožac kod Cazina 1. maj je i više od praznika.

Kažu da u Cazinu postoji izreka ako ne znaš gdje ćeš za1. maj vidimo se na Ostrošcu. Prvomajski praznici u ovoj cazinskoj mjesnoj zajednici svaki put privuku više hiljada posjetilaca, ne samo sa ovih prostora nego i znatno šire. Tako se i ove godine od ranih jutarnjih sati mogla čuti muzika sa svake strane ulice. Štandovi, miris janjetine i veliki broj građana nešto je što se ne propušta 1. maja i tako nekoliko desetina godina unatrag.

Pored Ostrošca popunjeno je bilo i u ostalim izletištima na području cazinske općine. Ništa drugcija slika nije ni na području Bihaća. Poznato izletište Topole bilo je tjesno da primi sve one koji su ovdje željeli proslaviti 1.maj, pa se nemali broj njih morao vratiti i potražiti neku drugu lokaciju. Zabave nije nedostajalo, svako je,u skladu svojih mogućnosti, priredio prvomajsku trpezu.

Iako je poznato da nama u Bosni i Hercegovini nije potreban poseban razlog za janje i sve ostalo sto ide uz to, ali 1.maj je i više od praznika i to je tradicija koja se na ovim prostorima njeguje gotovo stotinu godina, a prema danas viđenom ne sumnjamo i narednih stotinu.

(Izvor: RTVUSK)

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 01/05/2017 - 19:18

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top