Međureligijsko vijeće u BiH osudilo skrnavljenje džamije Arnaudija

Na banjalučkoj džamiji koja je u fazi obnove danas su osvanuli simboli '4S' i 'svastika'.

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini (MRV BiH) osudilo je skrnavljenje banjalučke džamije Arnaudija, čija je obnova u toku, a na kojoj su danas osvanuli simboli četiri "S“ i „svastika“.

Vijeće upozorava da su „nakon perioda zatišja, ponovo intenzivirani napadi na vjerske objekte“.

„Danas smo obaviješteni kako su na banjalučkoj džamiji Arnaudija osvanuli uvredljivi fašistički grafiti koji su pored duševne boli izazvali i značajnu materijalnu štetu na fasadi objekta koji se obnavlja u svom izvornom obliku. Ogorčeni ovim vandalskim činom izražavamo svoju zabrinutost povećanim brojem napada na vjerske objekte. Osuđujemo napad na džamiju Arnaudija, izražavamo solidarnost sa imamima i vjernicima ovog džemata a od državnih institucija očekujemo brzu reakciju i adekvatno sankcionisanje počinilaca“, tvrde iz Vijeća.

Nakon što su grafiti otkriveni, pripadnici nadležne policijske stanice Policijske uprave Banjaluka izvršili su uviđaj i, kako je javila Anadolija, pokrenuli potrebne mjere, uz napomenu da „osuđuju svaki vid ispoljavanja netrpeljivosti, uvredljivih sadržaja i nasilničkog ponašanja“.

Osuda i iz Muftijstva banjalučkog

MUP Republike Srpske je objavio da je „u toku utvrđivanje svih okolnosti ispisivanja uvredljivog sadržaja na vjerskom objektu u izgradnji“.

O događaju je upoznat i dežurni okružni javni tužilac iz Banje Luke.

Skrnavljenje džamije osudilo je i Muftijstvo banjalučko, koje je pozvalo nadležne organe da utvrde počinioce, uz nadu da taj „vandalski čin neće negativno uticati na izgradnju suživota i povjerenja među građanima Banje Luke“.

Džamija Arnaudija je jedna od 15 banjalučkih džamija, izgrađena u 16. vijeku.

Zajedno s turbetom, srušena je u maju 1993. godine, iste noći kada i džamija Ferhadija.

Obnova džamije počela je 2003. godine, a projekt još nije završen, prenose agencije.