Mehanizacija FUCZ se pokušava probiti do srebreničkih sela

Mehanizacija Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) jutros je krenula prema srebreničkim selima Luka i Krušev Do, kako bi od velikih snježnih nanosa deblokirala ova naselja.

Zbog velikih snježnih padavina ova sela već dugo su odsječena od ostatka svijeta, a nove padavine su dodatno otežale situaciju, navode iz FUCZ, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Dvoje djece u jednoj porodici iz Luke je bolesno, povraćaju pa se strahuje da mogu dehidrirati, jer je nemoguće dobiti ljekarsku pomoć. Lokalna zajednica slala je neke slabije mašine, ali nisu uspjeli riješiti problem pa su mještani ovih sela bili prinuđeni da zatraže pomoć FUCZ. Tim FUCZ-a s mašinama će raditi sve dok se ne očisti put i omogući stanovnicima Luka i Kruševog Dola komunikacija sa Srebrenicom. Udruženje Pomozi.ba pridružilo se ovoj akciji i spremilo pakete s hranom za stanovnike, kao i potrebne medikamente za one koji su gripozni ili imaju dijareju”, saopštila je FUCZ.

Teška mehanizacija za čišćenje snijega FUCZ pokušaće deblokirati Luku i Krušev Do, odnosno očisti putnu komunikaciju kako bi se stanovnicima mogli dostaviti lijekovi i sve ostalo što im je potrebno za život. Osim dvoje spomenute djece u selima trenutno nema drugih životno ugroženih stanovnika, ali je stanje izuzetno teško, jer ponestaje lijekova, a ima i mnogo starih osoba i djece.