Mej odlučna: Neće biti novog referenduma o Brexitu, to bi bila čista izdaja demokratije

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej (Theresa May) poručila je da neće omogućiti još jedan referendum o članstvu te zemlje u EU, jer bi to bila velika izdaja demokratije.

- Ponovno postavljanje tog pitanja bila bi velika izdaja naše demokratije - navela je u autorskom tekstu za londonski "Telegraf" britanska premijerka, koja se suočava sa sve jačom kampanjom za još jedno javno glasanje o "uvjetima razvoda" od EU.

Mej je navela i da o svom planu za Brexit neće biti natjerana da s Briselom pravi kompromise koji nisu u nacionalnom interesu.

- Naredni mjeseci bit će kritični za oblikovanje budućnosti naše zemlje i nemam sumnju u ono što trebam uraditi - navela je Mej.

Premijerka se bori da "proda" plan o Brexitu svojoj partiji, ali i u podijeljenoj državi, dok mediji navode da će i njeni rivali u Konzervativnoj partiji objaviti svoj nacrt za, kako navode, čistiji izlazak Britanije iz EU.

EU je uvjetno prihvatila plan premijerke Mej, koji podrazumijeva zaštitu prekogranične trgovine, ali su pred njima teški pregovori. 

Premijerkin plan podrazumijeva da Britanija ostane u zoni slobodne trgovine za EU, ali kritičari navode da bi na taj način neki dijelovi britanske ekonomije i dalje zavisili od pravila iz Brisela.