Meksiko odlučio deportovati migrante koji nastoje preći u SAD

Meksiko će deportovati oko 500 migranata koji su pokušali da pređu iz Meksika u SAD, prenosi BBC.

Grupa migranata je stavljena pod kontrolu nakon što je u nedjelju pokušala da nasilno i ilegalno pređe američku granicu, saopćilo je tamošnje ministarstvo unutrašnjih poslova.

Video snimci koji kruže internetom pokazuju na desetine ljudi, uključujući žene i djecu, kako trče prema ogradi koja razdvaja dvije zemlje u blizini grada Tijuane. Američki granični policajci koristili su suzavac kako bi ih smirili.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Meksika saopćilo je da je grupa od gotovo 500 migranata pokušala da pređe granicu na nasilan način i da će oni koji budu identicifirani kao učesnici ovih nemilih događaja biti deportovani.

Iz nadležnog ministarstva su dodali da su daleko od pomoći migrantima s obzirom na to da su davno prekršili okvir zakonite migracije i da mogu dovesti do ozbiljnog incidenta.

Naime, tenzije u Tijuani počele su se stvarati dolaskom hiljada migranata ranije ovog mjeseca.

Migranti su došli do Tijuane nakon što su proputovali više od 4.000 kilometara od Centralne Amerike, a kažu da bježe od progona, siromaštva i nasilja u njihovim matičnim zemljama Hondurasu, Gvatemali i El Salvadoru.

Međutim, oni se sada suočavaju s pitanjem hoće li njihovu aplikaciju za azil prihvatiti SAD, a predsjednik Donald Trump obećava da će svakog migranta zadržati na meksičkoj granici dok sudovi ne donesu rješenje u ovom slučaju.