Mektić opleo po Dodiku pa poručio: Ko ima većinu, taj bira Vijeće ministara BiH

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je kako je novi saziv Vijeća ministara BiH stvar kapaciteta u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

On je ovo kazao odgovarajući na upit novinara kako komentira to što politički protivnici SDS-ove ministre u Vijeću ministara pozivaju na ostavku.

- Dakle, onaj ko ima većinu, taj bira Vijeće ministara BiH. Ne mogu dati ostavku ako sam u tehničkom mandatu. Ko formira većinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, taj formira vlast - rekao je Mektić, dodajući kako potiče trenutne političke stranke da sakupe dovoljan broj ruku u državnom organu zakonodavne vlasti.

Komentirao je i navode o namjerama Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj gori u blizini granice s BiH i navodima zastupnika SNSD-a Staše Košarca da Vijeće ministara BiH nije učinilo ništa u vezi s tim.

- Dobro je što se Košarac javio. Nije ga bilo dugo. Vaskrsnuo je u političkom smislu i tako zaglupljava i manipulira narodom. Nije tačno da Mirko Šarović i ovaj saziv Vijeća ministara BiH nisu učinili ništa u vezi s tim. Poduzete su aktivnosti, formirano je radno tijelo koje će se u ime BiH baviti time - kazao je Mektić.

On je rekao da je strašno što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik proglasio hrvatski interes zapravo interesom srpskog naroda, prenosi Avaz.

- Osporio je Pelješki most, a nije spomenuo ovo pitanje. Nije ga stavio ni na dnevni red dok je bio predsjedavajući Predsjedništva BiH - rekao je Mektić.

On je ocijenio da mu imponira komentar kako su ministri iz SDS-a krivi što se još nije formirao novi saziv Vijeća ministara BiH, odnosno da mu imponiraju "takva moć, autoritet i kapacitet".

Mektić je najavio i da će na današnjoj sjednici Operativnog štaba za pitanje migracija biti razgovora o realizaciji zaključaka s nedavnog sastanka u Briselu, među kojima je i onaj o izmještanju migranata s Vučjaka kod Bihaća.