Mektić o skupu u Višegradu: Neprihvatljivo, to je govor mržnje

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine za N1 je komentarisao okupljanje i postrojavanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu, 10. marta.

On je za N1 rekao da takve stvari i sva okupljanja sličnog karaktera treba sprečavati, a ne sakupljati reakcije kada se takve scene dogode.

"Nama se to događa više puta. Ja sam jučer govorio, ovdje postoji druga vrsta problema. Ja sam jučer osudio takve događaje i poruke poslane sa tog skupa. To je bio govor mržnje. To je apsolutno neprihvatljivo", izjavio je Mektić.

Ministar sigurnosti je kazao da je to udruženje registovano kao Udruženje građana, i kao takvo je upisano u sudski registar.

"Oni tako obavljaju svoju djelatnost. Zatražili su dozvolu za održavanje", poručio je Mektić.

"U procesu provjere i upisa je to trebalo spriječiti takvu vrstu udruženja. A ne da se dozvoli da se godinama to dešava i manifestuje, da postane tradicionalno i da nas samo to interesuje jedan dan",izjavio je za N1.

Da li dešavanja iz Višegrada predstavljaju prijetnju, prije svega zbog poruka koje su poslane?

"Naravno, sve organizacije i udruženja koja u svom načinu djelovanja i kako djeluju, a ispoljavaju i vijeđaju vjerska osjećanja građana, šire govor mržnje, podstiču ekstremizam su prijetnja", poručio je Mektić.

On je kazao da Ministarstvo sigurnosti u izvještajima u radu podvlači da će se boriti protiv svih ekstremističkih organizacija, pojedinaca i tako dalje, koji šire vjersku, nacionalnu mržnju.

"Mi da zabranimo - a nekakav sud ih registrovao. Mi ćemo pokrenuti proceduru, prikupit ćemo i dokumentovati događaj, dostaviti tužilaštvu i vidjeti dali će iko reagovati. I do sada smo to radili. Mi predmet ustupamo nadležnom organu. Sve informacije koje su vezane za događaj da to objedinimo u materijal i dostavimo tužilaštvu. Oni mogu pokrenuti istragu, tražiti od nas da izvršimo ono što oni zahtijevaju kako bi oni donosili dalje odluke. Za svakog onog za koga se dokaže da je počinio određeno krivično djelo treba biti uhapšen i procesuiran", poručio je Mektić.

Ipak, on ne vjeruje da postoji spremnost da se reaguje.

"Imali smo takvih situacija i slučajeva u ranijem periodu, o čemu je materijal ustupljen - i ni u jednom slučaju se nije reagovalo", izjavio je Mektić za N1.

"Država je dozvolila registraciju takvih udruženja, djeluju legalno. Dobili su odobrenje... Svi su trebali da vrše procjenu, u smislu da se na takvim skupovima može doći do takvog pozivanja i prozivanja na mržnju, i onda u skladu s tim dozvoliti skup ili ne. Ministarstvo sigurnosti nema te kompetencije", pojasnio je Mektić u Danu uživo na N1.

Poručio je da pojedini političari i stranke manipulišu sa takvim događanjima, pokušavaju da se dodvore nekome, a trebali su da reaguju.

Da treba biti zabrinut - treba, njegova je poruka.

"Svaki ozbiljan čovjek bez obzira kojoj grupaciji pripada - treba da bude zabrinut. Može da osjeća nesigurnost kada neko prijeti. Nama su svježa iskustva, znamo šta sve znači", kazao je.

Uskoro video kompletnog gostovanja na N1.