Mektić o smještanju migranata u hale Agrokomerca: Jedan broj njih su konzumenti opojnih droga zbog čega je neophodni da budu u izolaciji

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH danas je dao izjave novinarima u vezi sa situacijom oko migrantske krize u našoj zemlji, javlja agencija Fena.

Posebno se osvrnuo na stanje i dešavanja u Unsko-sanskom kantonu istaknuvši kako očekuje da tokom dana Vlada Federacije BiH donese odluku kojom će ustupiti objekt "Agrokomerca" na području Unsko-sanskog kantona za smještaj migranata.

- Takva odluka će nam pomoći da stabiliziramo situaciju  i da svi migranti imaju smještaj - kazao je ministar Mektić ističući da će kontrola i registracija ljudi kada budu smješteni u taj objekat biti mnogo lakša.

On je posebno istako kako postoji jedan broj migranata koji su konfliktni, skloni narušavanju javnog reda i mira, te da su neki od njih konzumenti opojnih droga zbog čega je nužno da se stave u jednu vrstu izolacije zatvorenog tipa.

- Taj zajednički boravak irezultirao je sukobom u kojem je život izgubio jedan migrant Marokanac. - izjavio je Mektić.

Na konstataciju novinara da je grupa migranata krenula prema Hrvatskoj te da su na graničnom prijelazu Maljevac zaustavljeni, Mektić je kazao da će Hrvatska učiniti sve da spriječi ulazak migranata isto kao što i BiH čini sve da spriječi njihov ulazak.

- Neki to rade uz upotrebu sile, ali mi nismo još imali situaciju da smo upotrebljavali silu prema migrantima. Veliki broj smo migranata vratili u susjedne zemlje iz kojih su pokušali ući u BiH. Onaj dio koju je ušao prihvatili smo ih ovdje, registrirali i brinemo o njima - istakao je. Mektić

Ponovio je da su za pitanje migracija nadležni Ministarstvo sigurnosti, Agencija za poslove sa strancima, Granična policija i sve druge policijske agencije u BiH zbog čega svi imaju obavezu da se uključe u rješenje problema posebno se referirajući na ubistvo u Bihaću.