Mektić poručio Krišto: Ako ne možete ispuniti pretpostavke da se sjednica održi maknite se!

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH počela je danas u Sarajevu. Sjednici prisustvuje 28 poslanika od 42. sjednica ima kvorum za rad, ali ne i odlučivanje.

Pojedini zastupnici, tačnije oni iz HDZ-a zamjerili su predlagačima što se na dnevnom redu u materijalima našao materijal iz 2018. godine, tačnije izvještaj VSTV-a o pravosuđu iz 2018., te su tražili da se skine ova tačka dnevnog reda.

Damir Arnaut je napomenuo da se predsjednik VSTV-a oglašava putem Facebooka, što je također jedan od alarma da se sjednica treba održati, prenosi Patria.

Nikola Lovrinovć ostao je pri svom stavu da ovo nije obavezna tačka dnevnog reda.

Zukan Helez (SDP) kazao je da ne postoji niti jedan razlog da se osporava ova tačka.

„Ako je prvi čovjek VSTV-a snimljen da traži mito, mi smo davno u roku od 24 sata sazovemo sjednicu. Čuj kako ćemo. Pa da smo normalni, mi bismo dali rok ministru pravde za izmjenu Zakona o VSTV-u. Kaže neće da dođe, pa kako ćemo ga natjerati da dođe, imamo li mehanizam. Svi znamo i šta rade tužioci i sudije po lokalnim sredinama. Pod privredni kriminal se podvodi što procesuiraju ljude koji u avliju dovezu metar drva“, kazao je Helez.

U toku rasprave Adil osmanović (SDA) kazao je da Klub SDA spreman uzeti učešće u ovoj sjednici, te će tokom rasprave dopuniti neke stvari.

„Želim da uputim sugestiju vama predsjedavajuća da ste vi u obavezi da sazivate sjednice Predstavničkog doma PSBiH, jer politikantske su izjave da oni neće da učestvuju u radu PD PS BiH samo zato jer nije imenovano Vijeće ministara. Mi ćemo dolaziti i vdjet ćemo ima li kapaciteta ovaj Dom za rad“, dodao je Osmanović tražeći od predsjedavajuće Borjana Krišto da kaže kako su zastupnici SNSD-a objasnili svoj nedolazak.
Krišto nije željela odgovoriti, te je ponovo citirala Poslovnik i upozorila na kršenje istog!

Dragan Mektić, zastupnik SDS-a istakao je da ne zna zašto Parlament ne radi.

„Zašto ne rješavamo životne probleme građana. Ja ne ulazeći u raspravu ko saziva sjednicu Parlamenta vi ste predsjedavajuća kazali da se trebaju ispuniti pretpostavke. Pa, dajte ih ispunite, ako ne može daj se sklonite nek dođe neko drugi da se počne raditi. Mi kao da nemamo nikakvih problema, da građani žive u izobilju, pa nam sve ravno“, dodao je Mektić.