Mektić: Povratak bh. državljana sa stranih ratišta u subotu

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je za N1 komentarisao Zaključak Predsjedništva BiH od 29. novembra, a u kojem se navodi da će BiH obezbijediti povratak grupe od 24. državljana iz kampova u Siriji i Iraku. Mektić je kazao da Predsjedništvo nije ispoštovalo procedure i upoznalo sigurnosne agencije sa odlukom. Dodao je da posjeduje informacije da je povratak bh. državljana planiran za subotu.

"Ovo je za mene šokantna, u najmanju ruku iznenađujuća odluka Predsjedništva da se upuste u takvu aktivnost. Meni nije poznato da su konsultovali prije toga bilo koju bezbjedonosnu agenciju, a trebali su kontaktirati Ministarstvo da su donijeli odluku da toliko osoba vrati u BiH i to je najavljeno da će biti u subotu. Ja imam informacije da će se to desiti u subotu, zvanično je najavljeno za subotu", kazao je Mektić i dodao:

"Tu ima više osoba o kojima mi ne znamo ništa, tu ima žena, djece, boraca ISIL-a. Mi smo ranije propisali procedure da se moraju dostaviti podaci, biometrijski mora provjeriti o kome se radi. Ko će u subotu stići ovdje, ja uopšte ne znam niti znam ni kud ni šta sa tim osobama i kako sa njima postupati".

Izvor: