Memorijalni centar nastavlja projekt čuvanja sjećanja na ubijene Srebreničane

Foto: Raport

Tim Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari nastavlja s realizacijom projekta arhiviranja ličnih predmeta žrtava genocida, čime se nastoji čuvati sjećanje na sve ubijene 1995 godine.

Uposlenicima Centra danas se obratio Suljo Mustafić koji je u genocidu izgubio oca Selima i braću Mirsada i Ramu. On je ratni period proveo u Libiji, dok su članovi njegove porodice živjeli u rodnom Jelahu do perioda kada Konjević-Polje pada pod kontrolu tzv. Vojske RS, nakon čega bježe ka Srebrenici.

U to vrijeme jedini način komunikacije sa svojim najmilijim bio je, kaže Mustafić, porukama putem Crvenog krsta.

“Jedine uspomene koje je imao na svoje najmilije poklonio je na trajno čuvanje Memorijalnom centru Srebrenica. Predmeti koje je Mustafić predao su fotografije oca Selima, braće Rame i Mirsada, fotografija predmeta sa identifikacije oca i pisma/poruke Crvenog krsta od braće i komšija (ukupno 18 pisama). Prethodnih danas smo bili na terenu i prezentirali svoj rad o prikupljanju predmeta za planiranu izložbu u julu”, kazala je Feni portparolka MC Potočara-Srebrenica Almasa Salihović.

Iz Memorijalnog centra pozivaju preživjele Srebrenčane ukoliko imaju fotografije ili lične predmete žrtava genocida, da ih ustupe Memorijalnom centru na trajno čuvanje, a koji će biti izloženi u okviru stalne postavke koju planiraju uraditi do jula 2022. godine.

Prikupljene lične stvari ubijenih Srebreničana bit će izložene u kompleksu Memorijalnog centra, preko puta mezarja gdje su ukopani posmrtni ostaci hiljada ubijenih u genocidu, da podsjećaju i opominju na strahote iz ljeta 1995. te da se više nikada i nikome ne bi ponovilo.