Memorijalni marš u Prištini: Učesnici nosili slike najmilijih koji su nestali

Povodom Međunarodnog dana nestalih lica u Prištini je danas održan "Memorijalni marš" u znak sjećanja na više na 1.600 nestalih osoba na Kosovu.

U maršu je sudjelovao i premijer Kosova Ramush Haradinaj pod čijim patronatom je manifestacija i organizirana, a predsjednik Kosova Hashim Thaci pridružio se prilikom polaganja cvijeća na Spomenik nestalim licima.

"Memorijalni marš" je organizirala Komisija za nestala lica Vlade Kosova u saradnji s Udruženjima porodica nestalih lica na Kosovu i drugim domaćim i međunarodnim organizacijama angažiranim u procesu rasvjetljavanja sudbine nestalih osoba.

Marš je krenuo u 16.30 sa Trga Zahir Pajaziti i u tišini se kretao Bulevarom Majke Tereze do Spomenika posvećenom nestalim licima ispred zgrade Skupštine Kosova.

Učesnici marša su nosili fotografije svojih najmilijih, koji se još uvijek vode kao nestali, kao i transparente na kojima je pored ostalog pisalo “Nestali se ne opraštaju” i “Dokle ćemo ih tražiti”. Potom je na Spomenik nestalim licima tačno u 16:48 u znak sjećanja na 1.648 nestalih osoba, položeno cvijeće.

Cvijeće su pored Thacija i Haradinaja, položili i brojni ambasadori akreditirani na Kosovu, predsjednici Udruženja porodica nestalih Albanaca i Srba s Kosova Bajram Qerkini i Milorad Trifunović, te drugi članovi porodica nestalih lica.

U Prištini je danas i nevladin sektor obilježio Međunarodni dan nestalih. Inicijativa mladih za ljudska prava na Kosovu organizirala je “Šetnju za nestale, istinu i pravdu!”, s koje je upućen poziv najvišim državnim zvaničnicima da se pitanje nestalih stavi na vrh agende i da bude dio sporazuma sa Srbijom, koja mora garantirati da će sarađivati na rasvjetljavanju sudbine 1.648 nestalih lica na Kosovu.