Memorijalnim spustom završen program obilježavanja bitke za Ćojluk

Cojluk

I ove godine, u sklopu obilježavanja godišnjice oslobođenja Ćojluka, upriličen je memorijalni spust na rijeci Uni, od Kapetanovog jezera do mostova u centru grada, čime je i završilo obilježavanje bitke svih bitaka, mostobran Ćojluk.

Završna aktivnost obilježavanja ove značajne bitke, spust lađa, kajaka i čamaca, još jednom je podsjetilo na sve žrtve i u čast njih, još od 1996.godine, memorijalnim spustom, građani su odali počast i sjetili se svih onih koji više nisu s nama. Spustu je prethodio obilazak šehitluka i učenje tevhida i Jasina pred duše šehida 511.slavne ali i svih šehida Armije BiH, na mezarlucima ''Ometaljka''.

Četrnaest plovila spustilo se juče do Mosta žrtava Srebrenice, a nekolicina građana koji su se okupili, bacili su cvijeće u rijeku Unu i prisjetili se te ratne '95.

I četvrt stoljeća poslije, za sve one koji su položili svoje živote za slobodu koju mi danas uživamo, trebamo i moramo gajiti kulturu sjećanja, za sve mlađe generacije koje neće imati priliku učiti o ovome nigdje do ovakvih dešavanja i nas, koji još uvijek možemo to ispričati!!!