Mensur Đakić osuđen na dvije godine zatvora za zločin u Brčkom

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Mensura Đakića na dvije godine zatvora, dok je Begzada Kajtazija oslobodio optužbi za zločin počinjen u selu Bukvik u Brčkom u septembru 1992. godine.

Prema presudi, Đakić je proglašen krivim da je iz neposredne udaljenosti posmatrao pripadnika bataljona kojim je komandovao kako vrši ubistva tri zarobljene osobe srpske nacionalnosti, propustivši da izvrši nužne i razumne mjere da kazni počinioca.

"Cijeneći sve izvedene dokaze, Vijeće je van razumne sumnje utvrdilo da je Đakić kao komandant Prvog bataljona 108. brigade Hrvatskog vijeća obrane rukovodio i komandovao vojnom akcijom na selo Bukvik 15. septembra 1992. godine", rekla je predsjedavajuća Vijeća Džemila Begović, pojasnivši da je imao obavezu da kazni počinioce zločina, javlja BIRN BiH. 

Kajtazi je oslobođen optužbe da je tokom trajanja te vojne akcije na selo Bukvik ubio dvije žene srpske nacionalnosti – Milku i Radojku Brestovački.

"Vijeće je zaključilo da u pogledu optužbi, dokazi nemaju potrebnu snagu uvjerljivosti da bi se moglo van razumne mogućnosti utvrditi krivica optuženog Kajtazija", rekla je sutkinja Begović.

Đakić i Kajtazi su oslobođeni obaveze plaćanja sudskog procesa.

Na presudu postoji mogućnost žalbe.