Merdžanić: Imala sam samo 11 godina kada mi je otac nestao

Na planini Igman, između lokaliteta Golo brdo i Lokvice, nađena je grobnica za koju se pretpostavlja da krije tijela 12 osoba nestalih tokom proteklog rata u BiH s područja Donjih Hadžića, za čijim se ostacima 27 godina bezuspješno tragalo.

Ferida Nišić, sekretar Udruženja za traženje zarobljenih i nestalih osoba općine Hadžići, istakla je da će se aktivnosti na procesu ekshumacije nastaviti u narednim danima.  

- Od oktobra je trajalo traženje. Godinama prije toga nikakve informacije ni tragove nismo nalazili. Međutim, propitivale su se porodice te smo pokušali saznati ko je mogao biti na mjestu gdje je bio obruč srpskih snaga. Proslijedili smo Tužilaštvu imena 30 osoba koje bi mogle znati gdje se grobnica nalazi. Moram naglasiti da se nije radilo o dobrovoljnom propitivanju. U okviru ovog sudjelovali su Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), istražitelji Instituta za nestale osobe (INO) BiH - kazala je Nišić. 

Pretragom terena uočena je sumnjiva lokacija koja se nalazi na nepristupačnom terenu, a ljudski posmrtni ostaci pronađeni su u zemlji na oko metar dubine, prenosi Avaz.

- Na osnovu angažmana ekipe koja radi na provjeri masovnih grobnica uočeni su dijelovi odjeće i skeleta. Iz ICMP-a su pristigli kasnije. Stručna lica su kazala da se u grobnici nalaze nadlaktice, puno pari obuće, dvoje-troje gojzerica, ali sve u paru. Također, vidimo odjeću, komade drugih kostiju - ističe Nišić i dodaje da je masovna grobnica locirana nakon dugotrajnih i višestrukih provjera. 

Nakon 27 godina pretpostavlja se da je Azra Merdžanić pronašla ostatke svog oca Ahmeda Lokvančića. 

- Ne želim da se ovo ikada i ikome ponovi. Bila sam dijete kada je nestao, imala sam samo 11 godina. Kao da ponovo sve proživljavam. Nadam se da su ga pronašli, ali ko god da je u pitanju, ja ću biti sretna. Neka se smire nečije duše. Ovo smo priželjkivali, da ih ukopamo dostojanstveno i da im se može otići na mezar i proučiti Fatiha. Sudbina je htjela da se baš na današnji dan ovo desi. Jutros u 10 sati, kada su se učile Fatihe na šehidskim mezarima, oni su otvorili grobnicu. Bol nikada nije prestala - kazala je Merdžanić. 

Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci bit će predati na daljnju sudsko-medicinsku obradu, analizu i utvrđivanje identiteta putem DNK uzorka.

Prema inicijalnim informacijama, pretpostavlja se da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti s područja Donjih Hadžića, koji su nestali uljeto 1992. godine, a za kojima se tragalo duži vremenski period.