Merkel: Veća angažiranost u 2019. godini

Ona se u svom obraćanju, također, osvrnula i na duboke političke podjele u Njemačkoj priznavši da je njena vlada iznevjerila građane

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u novogodišnjem obraćanju naciji da se Njemačka mora boriti za svoje stavove i da će naredne godine Berlin preuzeti veću odgovornost na međunarodnoj sceni.

- U svom vlastitom interesu moramo preuzeti veću odgovornost - rekla je ona, upozoravajući da niko ne može sam riješiti globalne probleme kao što su klimatske promjene, migracije i terorizam.

Ona je najavila da će se Njemačka, preuzimanjem privremenog sjedišta u Vijeću sigurnosti UN-a 2019. i 2020. godine, zalagati za "globalna rješenja".

Merkel, koja će se povući 2021. godine, obećala je da će povećati izdvajanja za humanitarnu i razvojnu pomoć, kao i odbranu, prenio je BBC.

Merkel se u svom obraćanju, također, osvrnula i na duboke političke podjele u Njemačkoj priznavši da je njena vlada iznevjerila građane, ali je ujedno pozvala na solidarnost i saradnju.

- Mi možemo savladati sve izazove s kojima se suočavamo samo ako sarađujemo s drugima van naših granica - rekla je ona u govoru, koji će u cijelosti biti emitiran tokom dana.