Mešalić: Novalić i Mušić odbijaju da se 25. maj proglasi Danom žalosti, zato su persone non grata

Home

Mešalić: Novalić i Mušić odbijaju da se 25. maj proglasi Danom žalosti, zato su persone non grata


Iako je Predstavnički dom Parlamenta FBiH još prije godinu dana usvojio inicijativu zastupnika Mahira Mešalića da se 25. maj proglasi Danom žalosti u FBiH, zbog zločina na Tuzlanskoj kapiji, to još nikada nije objavljenou Službenom listu, zbog čega Mešalić kao krivce vidi premijera FBiH Fadila Novalića i predsjednika Predstavničkog doma PFBiH Edina Mušića.

"Parlament Federacije BiH je usvojio moju inicijativu sa 69 glasova ZA, 4 suzdržanih i 1 glasom protiv o proglašenju 25. maja, Danom žalosti u Federaciji BiH, kao danom koji će simbolizirati stradanja svih civilnih žrtava.


Od tada pa do danas, već preko godinu dana Fadil Novalić, Premijer FBiH kao i Edin Mušić Predsjedavajući Parlamenta FBiH odbijaju uz različite izgovore da ispoštuju Odluku Parlamenta FBiH te tako proglase 25. maj Danom žalosti u Federaciji BiH", ističe Mešalić.

Dodaje da je u nekoliko navrata u uredu Predsjedavajućeg Parlamenta FBiH te na sjednicama Parlamenta FBiH od oktobra 2016 godine, obavio više razgovora na tu temu sa Edinom Mušićem te premijerom Fadilom Novalićem.

"Premijer Novalić je rezolutno odbijao mogućnost da Vlada FBiH implementira Odluku Parlamenta FBiH, nudeći razne izgovore. Naime, sve što sam zahtijevao od navedenog dvojca jeste, da Odluka Parlamenta FBiH stupi na snagu, onakva kakva ona zapravo i jeste, te da Vlada FBiH na čelu sa Fadilom Novalićem tu odluku implementira u skladu sa Ustavnim i Zakonskim procedurama. S tim u vezi, ukoliko se ne ispoštuje izglasana Inicijativa te ne proglasi 25. maj Danom žalosti u Federaciji BiH, uputit ću dopis te zahtjev Gradskom vijeću Tuzla da se Fadil Novalić i Edin Mušić proglase nepoželjnim (persona - non grata) na području Grada Tuzle", zaključuje Mešalić.

Podsjećamo, masakr na Kapiji u Tuzli dogodio se 25. maja 1995. godine, a poznat je i kao zločin nad tuzlanskom mladošću jer je granata koju su tog datuma ispalile srpske snage sa Ozrena eksplodirala na sastajalištu mladih poznatom kao Kapija.

Poginulo je 71 ljudi, a ranjeno je 150. Prosjek starosti poginulih bio je 24 godine.

 

(Izvor: Klix.ba)

Objavio: Ned, 07/05/2017 - 14:49

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top