Meta američkih sankcija je Rusija, a ne Srbija

Srbijanski zvaničnici potcijenili Palmerova upozorenja

Sankcije zbog kupovine ruskog oružja propisane su zakonom i vrlo su ozbiljne, ali su usmjerene na Rusiju, a ne na bilo koju drugu zemlju, pa ni na Srbiju, piše briselski "New Europe", a prenose agencije.

Magazin podsjeća da je visoki zvaničnik Stajt departmenta Tomas Zarzecki (Thomas) boravio u Beogradu, gdje je sa srbijanskim zvaničnicima razgovarao o kupovini ruskih raketnih sistema.

- Zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija je vrlo ozbiljan kada su ovakve stvari u pitanju - rekao je visoki zapadni diplomata za ovaj magazin, dodajući da se u ovom slučaju radi o Rusiji, a ne o Srbiji.

Časopis, također, navodi da su srbijanski zvaničnici potcijenili i nedavnu prijetnju zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnog izaslanika SAD za zapadni Balkan Metjua Palmera (Matthew), koji je rekao da bi Srbija mogla da se suoči s ciljanim američkim sankcijama ako nastavi kupovati sofisticirano rusko oružje.

Srbiju optužuju da sjedi na dvije stolice, nakon što je odbila da uvede sankcije Moskvi zbog pripajanja Krima i podrške separatistima na istoku Ukrajine, piše "New Europe", prenosi Avaz.

Podsjeća se i da Beograd dobiva upozorenja da mora početi usklađivati vanjsku politiku s EU, što je Srbija u više navrata obećala da će učiniti, ali kada postane članica tog bloka.