Meteoalarm u Hrvatskoj izdao crveno upozorenje zbog padavina, vjetra i grmljavine

Meteoalarm u Hrvatskoj izdao je crveno upozorenje za Istru i područje riječke regije zbog mjestimično obilne kiše i bujičnih poplava, objavljeno je na sajtu hrvatskog Hidrometeorološkog zavoda.

Očekuje se da u pojedinim mjestima padne i do 55 litara kiše po metru kvadratnom i to u relativno kratkom periodu, javlja Srna.

Građanima je savjetovano da zbog prognoziranog veoma opasnog vremena preduzmu mjere kako bi se zaštitili, te da se slušaju savjete nadležnih službi.

Za područje riječke regije izdato je narandžasto upozorenje na jak i olujni vjetar, čija će srednja brzina biti 65 kilometara na čas, a za gospićki kraj na obilne padavine. 

Građanima je savjetovano da zbog opasnog vremena budu spremni na oštećenja konstrukcija i na rizik od mogućih povreda od iščupanih stabala i polomljenih grana, kao i na moguć prekid u odvijanju saobraćaja i snabdijevanju strujom.

Narandžasto upozorenje zbog jakog vjetra izdato je i za Dalmaciju, zapadnu obalu Istre, splitsku regiju, Kvarner i Kvarnerić, kao i za Velebitski kanal. Za splitsku regiju prognozirana je i grmljavina. 

Građani su upozoreni da ova područja može zahvatiti jače grmljavinsko nevrijeme i prouzrokovati veliku štetu, a savjetovano im je i da se zaštite od munja.