Meteorolozi objavili prognozu do 10. jula: Opet nam dolaze padavine i novi pad temperature

kisa
Federalni hidrometeorološki zavod objavio je danas, 26. juna 2023, prognozu za narednih 15 dana, za period do 10. jula ove godine.

 

 

Kako navode, promjenljive vremenske prilike prognoziraju se i tokom narednih petnaest dana.

 

Početak sedmice obilježiće stabilno vrijeme uz umjerenu naoblaku. Promjena uzrokovana frontalnim sistemom, koji se približava sa sjeverozapada i donosi nestabilnost atmosfere, očekuje se u utorak tokom večernjih sati, a zadržaće se i tokom srijede. Uz padavine prognozira se i znatan pad temperatura zraka.

Od četvrtka 29. juna do nedjelje 2. jula prognozira se stabilno i sunčano vrijeme širom zemlje.

Od 3. jula do kraja prognoznog perioda, na području Hercegovine i dalje će prevladavati stabilno i sunčano, dok su u Bosni izgledni povremeni i slabi lokalni pljuskova.

Narednih pet dana vrijednosti temperatura zraka prognoziraju se oko ili nešto ispod referentnih za ovaj period godine. Na planinama i visoravnima Bosne, očekivane temperature zraka biće u rasponu od 7 do 12 °C, u nižim, kotlinskim predjelima Bosne te na planinskom sjeveru Hercegovine, od 11 do 16 °C, dok se u ostatku Hercegovine prognozira od 14 do 19 °C. Maksimalne dnevne temperature zraka u Bosni od 22 do 27, na jugu zemlje do 31 °C. Od 1. jula izgledan je blagi porast vrijednosti temperatura zraka. Tokom jutra u Bosni očekivane temperature kretaće se od 16 do 21, u Hercegovini od 18 do 22, danju u Bosni do 31, u Hercegovini do 33 °C.