Meteorolozi za danas objavili upozorenje: Večeras stiže snijeg, a evo i kad se vraća sunce

as

Meteorolozi su za danas, zbog očekivanih udara vjetra, 'upalili' žuti meteoalarm za većinu područja BiH, izuzev Trebinja, gdje se očekuju jači udari vjetra (od 50 do 70 km/h) pa je na snazi narandžasto upozorenje, koje glasi:

"Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i BUDITE SPREMNI obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući."

 

Jutros je našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme. Kiša je zabilježena na sjeveru i sjeveroistoku Bosne.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica -4; Ivan Sedlo 1; Bugojno, Tuzla 2; Drvar, Livno 3; Gradačac 4; Bihać, Sanski Most, Sarajevo, Zenica 5; Mostar, Široki Brijeg 12; Neum, Stolac 14; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 938 hPa, za 1 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

 

Bioprognoza: Nestabilne vremenske prilike, padavine i značajniji pad temperature, kod većine populacije djelovaće loše na raspoloženje, a hroničnim bolesnicima i meteoropatima uzrokovaće izraženije tegobe. Također, osjet hladnoće će se pojačati, usljed većeg sadržaja vlage u zraku, te konstantnog sjevernog strujanja. Poželjno je biti oprezniji, prikladno se odjenuti i umanjiti aktivnosti.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U Bosni u nizinama će padati kiša ili susnježica, a u višim područjima snijeg. U noći sa ponedjeljka na utorak snijeg se očekuje i u nizinama Bosne. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne umjerena do jaka bura, a u ostatku zemlje slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Dnevna temperatura od 3 do 9, na jugu od 10 do 16 °C. U Sarajevu oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom. U noći sa ponedjeljka na utorak očekuje se snijeg. Dnevna temperatura oko 6 °C.

U utorak oblačno vrijeme. U Bosni povremeno sa slabim ili snijegom ili susnježicom. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne umjerena do pojačana bura, a u ostatku zemlje slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -4 do 3, na jugu do 8, a dnevna od 0 do 6, na jugu do 12 °C.

U srijedu pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u Bosni je povremeno moguć slab snijeg ili susnježica. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od -4 do 2, na jugu do 6, a dnevna od 2 do 8, na jugu do 12 °C.

U četvrtak u Bosni umjeren do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od -6 do 0, na jugu do 4, a dnevna od 4 do 10, na jugu do 14°C.

U petak u većem dijelu zemlje pretežno sunčano vrijeme. Nešto više oblaka se očekuje na sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od -3 do 3, na jugu do 6, a dnevna od 8 do 14, na jugu do 16°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.