Metju Fild za "Avaz": BiH ima prijatelje, frustrira me nedostatak posljedica za ponašanje bh. političara

metju fild

Krajnja sankcija za političare treba uvijek biti u glasačkoj kutiji, istakao je Fild

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild (Matthew Field) uskoro napušta našu zemlju. Njega će na ovoj poziciji zamijeniti Julian Rajli (Reilly) koji će dužnost ambasadora u BiH preuzeti u julu ove godine.

Kako je za portal "Avaza" istakao ambasador Fild, osvrčući se na posljednje napade Ruske Ambasade u BiH na Veliku Britaniju, BiH ima prijatelje koji će nastaviti da je podržavaju. 

- Davno sam prestao pokušavati da objasnim, ili čak i da razumijem takve izjave. Žao mi je vidjeti da se prijetnje i dezinformacije koriste za uznemiravanje građana ove zemlje. BiH ima prijatelje, koji će nastaviti da je podržavaju - rekao je Fild.

Kako je još istakao, opći izbori će biti održani u oktobru.

- Međunardona zajednica je jasno pokazala da neće dozvoliti političkim strankama ili pojedincima da demokratiju drže kao taoca. Ono što me frustrira, i što se radi sve vrijeme mog mandata ovdje, je upravo taj nedostatak posljedica za tako loše ponašanje. Ujedinjeno Kraljevstvo je pokušalo da radi sa partnerima istomišljenicima da to promijeni, uključujući i putem našeg režima sankcija i programa pomoći. Ali, krajnja sankcija za političare treba uvijek biti u glasačkoj kutiji, od strane glasača koji odlučuju ko ih treba predstavljati, zato je tako važno da se izbori održe u oktobru, na najrigorozniji i najpravičniji mogući način - rekao je Fild.