Michael Murphy se obratio stanovnicima BiH: Evo šta je poručio

asf

Jedva čekamo da radimo s vama, poručio je novi američki ambasador

Novoimenovani ambasador SAD-a u našoj zemlji Michael Murphy uputio je poruku stanovnicima BiH, povodom stupanja na novu dužnost.

- Čast mi je biti na čelu sjajnog i talentovanog tima Amerikanaca i lokalnog osoblja koje svakodnevno radi u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci na promovisanju interesa SAD-a za nezavisnu, demokratsku, multietničku i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Marfi.

Inače, Murphy je rođen u Ročesteru, u saveznoj državi New York, a odrastao je u malom mjestu East Greenbush. Istakao je kak je tokom svoje 30-godišnje karijere imao sreću da radi širom Evrope i Afrike.

- Jako sam sretan što ponovo dolazim u Bosnu i Hercegovinu u kojoj sam radio kao šef Političkog odjela od 2006. do 2009. godine. S ljudima u BiH ostvarili smo brojne kontakte. Pružili ste nam dobrodošlicu i prošli put kad smo bili ovdje, pa jedva čekamo da opet radimo sa vama, rekao je on.

Istakao je kako je svjestan da se u BiH vraća u periodu za kojeg mnogi tvrde da je najteži poslije rata.

- Moj prioritet kao američkog ambasadora biće podrška provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, te reformama koje su uslijedile na državnom nivou oko kojih su se usaglasili vaši izabrani zvaničnici, i što je najvažnije, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, rekao je u svom obraćanju novi američki ambasador u našoj zemlji.