Sigurnosni propust: Migrant ušao na pistu Aerodroma Sarajevo

Pripadnici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo 25. aprila 2019. godine u jutarnjim satima prilikom obilaska zračne strane aerodroma otkrili su NN osobu za koju je utvrđeno da je državljanin Sirije koji nije posjedovao dozvolu za kretanje i zadržavanje u restriktivnoj zoni aerodroma zbog čega je stavljen pod nadzor.

Zbog prisustva osobe bez dozvole u restriktivnom području u najkraćem mogućem roku ponovljena je kontrola putnika na letu za Beč kao i kontra-diverzioni pregled aviona kojim je utvrđeno da nema smetnji za polijetanje.

O događaju je obavješteno dežurno Tužilaštvo BiH. Rad na predmetu je u toku.

Podsjetimo, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo jutros se odvijala prava drama nakon što su nepoznate osobe ušle na pistu aerodroma prije polijetanja aviona Austrian Airlinesa za Beč.  

Putnici na Međunarodnom aerodromu Sarajevo već su bili ukrcani u avion kada su primijećene nepoznate osobe koje su na pistu ušle bez sigurnosnih provjera. Uslijedila je brza reakcija policije, a putnici Austrian Airlinesa na liniji Sarajevo-Beč su napustili avion te je uslijedio kontradiverzioni pregled.

Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo za N1 su potvrdili da je istraga u toku. Granična policija također navodi da je bilo određenih aktivnosti, ali da će tek naknadno izaći sa informacijama.

Kako saznajemo, nakon skoro dva sata putnici su ukrcani u avion. Pilot je putnicima potvrdio da su određene osobe zaobišle sigurnosne barijere te da zbog toga let kasni. Pilot je u obraćanju prije leta istakao i to da su određeni putnici iz straha odlučili da ne idu letom Austrian Airlinesa za Beč.

Avion je trebao poletjeti u 7:35, a poletio je sa blizu dva sata zakašnjenja.