Migrante u BiH prebacuju srbijanski i zvornički šverceri

Većinom noću, idu čamcima preko Drine, na mjestima koja nisu pokrivena policijskim nadzorom

U akciji provedenoj radi sprečavanja krijumčarenja migranata iz Srbije u BiH, neposredno kod graničnog prijelaza  Šepak, uhapšena su trojica muškaraca koja su vozilima sačekivala migrante, među kojima i osoba koja se nalazila u vozilu vlasništva Dragana Tejića, odbornika SNSD-a u Gradskoj skupštini Zvornka.

Bogati preko noći

Krijumčari su uletjeli u zasjedu lokalne policije i inspektora, što nije bilo teško, s obzirom na to da su granični prijelaz Šepak te dio granice uzvodno Drinom prema Zvorniku i dalje, o čemu je „Dnevni avaz“ već pisao, jedan od najpropusnijih dijelova bh. granice preko koje, kako noću tako i danju, migranti iz Srbije prelaze u BiH bez većih problema.

Prebacivanje migranata iz Srbije na prostor zvorničke općine pod nadzorom je   srbijanskih i zvorničkih švercera, za koje odavno zna i Granična, ali i civilna policija.

Prebacuju se, većinom noću, čamcima preko Drine, na mjestima koja nisu pokrivena policijskim nadzorom, ali i danju, pješice preko drinskih mostova.

Mnoge koji se bave krijumčarenjem migranata s područja Zvornika lako je prepoznati po njihovom, preko noći stvorenom imetku, skupocjenim vozilima, veleljepnim kućama...

- Prije nekoliko dana prelazio sam iz Karakaja u Srbiju i pred samim graničnim prijelazom na našoj strani zatekao petnaestak migranata kako se odmaraju. Niti je bilo policije, niti ih bilo ko išta pita. Kasnije su se zaputili, pješice, cestom od Karakaja prema Sapni, i dalje prema Tuzli – ispričao nam je Zvorničanin koji je u prilici da skoro svakodnevno gleda kolone migranata koji iz Srbije nesmetano dolaze u BiH.

Krivično djelo

Saznajemo da se ilegalnim prebacivanjem migranata na područje BiH bave mnoga poznata švercerska imena s područja Zvornika i da su mnogi od njih pod političkom zaštitom određenih moćnika

Vozilo zvorničkog odbornika Dragana Tejića  u kojem su bile osobe koje se sumjiče za  krijumčarenje migranata policija je oduzela kao predmet izvršenja krivičnog djela.

Grupu od utapanja spasili prolaznici

- Prije nekoliko dana jedna grupa migranata je odlučila preplivati Drinu, i to na prostoru između Beksuje i Karakaja. U jednom trenutku ponijela ih je vodena matica i, kada su to primijetili ljudi koji su slučajno šetali pored Drine, ubrzo su im dobacili plastične kanistere za koje su se uhvatili i uspjeli spasiti. Oni koji preplivavaju Drinu rade to po danu, na očigled policije – kaže naš sagovornik.