Migranti Afganistanca lažno optužili za višestruko ubistvo?!

Izjava Muje Koričića, komesara policije Unsko-sanskog kantona (USK), da je nedavno u Bihaću uhapšen migrant koji se sumnjiči za ubistvo petero ljudi u sukobu migranata u Makedoniji, odjeknula je jučer kao bomba u BiH i regionu!

Optužbe neosnovane

Ovu vijest kao udarnu prenijeli su svi lokalni i regionalni mediji, navodeći da je riječ o šokantnom otkriću.

Komesar Koričić ovu izjavu dao je preksinoć u intervjuu za TV USK. Začuđujuće, međutim, jučer je za „Dnevni avaz” suprotno tome, pojasnio da je nakon provjera u Tužilaštvu i policiji USK, utvrđena prava istina. Kontradiktornost je opravdao nedovoljnom informiranošću, jer je, kako je rekao, tek nedavno imenovan za komesera.

Koričić je jučer precizirao kako je utvrđeno da se hapšenje zaista i desilo, ali je ustanovljeno da optužbe koje su 22-godišnjem migrantu Hamadu Akramu, porijeklom iz Afganistana,prvobitno stavljene na teret nisu osnovane, niti su policija i Tužilaštvo USK uopće to mogli i potvrditi. Nije ih potvrdio ni Interpol Makedonije.

Prema Koričićevim riječima, Afganistanca je grupa od osam migranata smještena u đačkom domu pod Borićima u Bihaću prijavila 28. avgusta, tvrdeći da je učestvovao u peterostrukom ubistvu u Makedoniji. Akram je odmah uhapšen te mu  je određeno 24 satno zadržavanje.

No, provjerom svih navoda iz prijave, utvrđeno je da nije učestovalo u ubistvima. Koričić kaže da je Afganistanac zatim poslan 31. avgusta u migrantski centar Delijaš u Trnovu.

- Znam da se u toku 48 sati nije moglo potvrditi da je učestvovao u ubistvima za koja je prijavljen, a nedavno smo od Interpola Makedonije obaviješteni da se ovakav slučaj ubistva migranta u toj zemlji nije ni desio. Imaju neke naznake da su ubistva bila u Grčkoj, ali se čeka potvrda tih navoda - kaže Koričić

Čekamo provjere

Na naš upit šta je kasnije bilo s Afganistancem, Koričić kaže da nema povratnu informaciju i da ne zna da li je uopće i deportovan i kakva je njegova sudbina.

- Osim informacije da je poslan u Delijaš, druge informacije nemamo. Još se čekaju provjere iz Grčke - kaže Koričić.

Šta zna Služba za poslove s strancima

U Službi za poslove s strancima jučer nam je rečeno kako im nije poznato da li je ova osoba i deportovana i šta se zaista desilo. Za sve informacije uputili su nas na policiju USK. Isto nam je rečeno i u Graničnoj policiji BiH.

 Kurd logističar droge, alkohola i oružja?

Kako saznaje "Dnevni avaz", u protekla dva dana targetiran je jedan od migranata koji ordinira na prostoru Velike Kladuše, a na kojeg policijski organi sumnjaju da migrantima na Maljevcu, koji su danima smješteni stotinu metara od granice s hrvatskom, donosi "logistiku".

Naime, riječ je o licu koje je označeno kao "Kurd logističar", a koji grupi na granici dobavlja marihuanu, alkohol, te razne oblike hladnog oružja. Pitanje je vremena kada će biti uhapšen.