Migranti i danas blokirali saobraćaj kod Bosanske Otoke

Migranti
Podsjećamo, ovo je treća blokada saobraćajnica od strane migranata koji su nezadovoljni odnosom vlasti prema njima

 

Migranti su treći put blokirali saobraćajni pravac Bosanska Otoka – Bosanski Novi, te na taj način onemogućili redovno odvijanje saobraćaja na ovom pravcu. Međutim, brzom reakcijom policije USK put je odblokiran, te je saobraćaj normalizovan, a migranti su pobjegli u obližnju šumu.

 

Podsjećamo, ovo je treća blokada saobraćajnica od strane migranata koji su nezadovoljni odnosom vlasti prema njima. Kako kažu, jednu stranu im blokiraju pripadnici Žandarmerije RS-a, dok drugu blokiraju policijski službenici Uprave policije USK. Nedavno su pozvali predstavnike Međunarodne organizacije IOM da im osigura nesmetan prolaz do Sarajeva, ali predstavnici ove organizacije već danima ignorišu nekoliko stotina migranata na “ničijoj zemlji”.

Posljednji događaji u Krajini jasno otkrivaju kolika je šteta po interes države i građana nastala kada je SDA, odnosno Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH personalno odbio plan Fahrudina Radončića u vezi sa migantskom krizom.

Jer, brza deportacija migranata i njihova izolacija u migrantskim centrima naravno u skladu sa najvišim standardima poštivanja ljudskih prava, sada se jasno pokazuje, jedini su kvalitetan i efikasan način da se sačuva sigurnost građana i lokalnih zajednica, posebno onih, na migrantskoj ruti.