Migranti iz Lipe bit će smješteni u Kantonu Sarajevo, lokacija još uvijek tajna!

.
SARAJEVO- Autobusi sa više od 500 migranata koji su boravili u kampu Lipa krenuli su za Sarajevo, potvrdio je Dražan Rozić, korodinator IOM-a za migrantsku krizu.

On je također kazao da su migrantski centri Blažuj i Ušivak puni i da se migranti iz Lipe tu neće smjestiti. Iako nije mogao govoriti o detaljima, otkrio je da psotoji treća lokacija gdje će migranti biti smješteni te da je ona dogovorena između Ministarstva sigurnosti BiH, IOM-a i Delegacije Evropske unije. Riječ je o lokaciji koja je izvan urbanog područja. Rozić je kazao da ne znaju tačan broj migranata, ali da je jučer bilo 450 prilikom podjele obroka, dok je danas taj broj nešto veći. Očekuje se više od 500 migranata. 

Više informacija bit će poznato u popodnevnim satima. 

MUP KS nije obaviješten o dolasku autobusa sa migrantima u Kanton Sarajevo niti je do podne zatražena bilo kakva asistencija. 

Boravak migranata u neuslovnom kampu Lipa više nije bio moguć, a prošle sedmice povuklo se osoblje IOM-a. Iako je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić tražio da se migranti privremeno izmjeste u Biru u centru Bihaća dok se u Lipu ne dopreme kontejneri za smještaj, kantonalne i lokalne vlasti su odbacile takvu mogućnost. Nekoliko dana migranti su proveli u kampu Lipa bez struje, vode, grijanja. Zahvaljujući Crvenom krstu dijeljeni su im obroci i topla odjeća.