Migranti na Šiljkovači čekaju šansu za EU

.
Galić kaže da Granična policija iscrpljuje kapacitete, te da je nužna saradnja svih nivoa vlasti kako bi se učinkovitije kontrolirala granica.

 

Prošlo je sedam dana otkako je održana sjednica Općinskog vijeća Velika Kladuša, a ništa novo nije se desilo po pitanju zatvaranja privremenog kampa Miral i izmještanja migranata na druge lokacije u BiH. Kao što je poznato, Vijeće je potvrdilo zaključke usvojene 2018. godine, da nema otvaranja novih centara za migrante u ovoj općini, te da kamp Miral treba biti zatvoren u narednih deset dana.

 

Grube procjene

Agan Kekić (NiP), vijećnik u OV-u Velika Kladuša, kaže za Oslobođenje da su vijećnici donijeli zaključke onako kako je to narod od njih tražio, te da sada više nije do njih. Dodaje da ni sam ne zna da li će to biti provedeno niti ko je dalje nadležan. Po Kekićevoj gruboj procjeni, u USK-u se trenutno nalazi i do 4.000 migranata. Dodaje kako su kapaciteti popunjeni, a migranti i dalje dolaze. Prema Kekićevim riječima, šatore su raširili na Šiljkovači, odakle je granica s Hrvatskom udaljena oko kilometar.

- Tu su napravili šatore kao da su svoji na svome. Tokom nedavne posjete, ministar sigurnosti Cikotić (Selmo, op. a) ubjeđivao nas je da odredimo lokaciju za novi kamp u Velikoj Kladuši da bismo riješili Miral. Ali kada vidimo da Lipa nije adekvatna, da nije zatvorena Bira u Bihaću, kako da onda svom narodu solimo ranu? Drugo, ovo je mali grad, nema puno policajaca i šta ljudi mogu uraditi? Mi smo u nezgodnoj situaciji, građani su nezadovoljni, ali opet gdje migrante izmjestiti, pita se Kekić.

Na sastanku Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u USK-u, koji je održan 2. septembra, utvrđen je i plan izmještanja maloljetnih migranata bez pratnje van Kantona. Takvih je oko 150 u Biri i Miralu, a planirano je da oni budu prebačeni u centar Duje, u opštini Doboj-Istok. Kekić kaže da ni od toga zasad nema ništa.

- Kako je bilo onog dana kad je održana sjednica Vijeća, tako je i danas. Niko ništa ne poduzima. Migranti slobodno hodaju po ulici, po parkovima, nalaze se u napuštenim objektima... Imam osjećaj da niko ništa ne radi i da nadležne institucije nije briga, ogorčen je Kekić.

 

Unapređenje saradnje

O migrantskoj krizi i mjerama koje poduzima Granična policija BiH kako bi se spriječili nezakoniti prelasci granice jučer su na MGP-u Karakaj u Zvorniku razgovarali ministar Cikotić, Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, i predstavnici EUFOR-a. Galić je rekao da GPBiH iscrpljuje materijalno-tehničke i kadrovske kapacitete, te da je nužna saradnja svih razina vlasti kako bi se učinkovitije kontrolirala granica.

- S obzirom na nedostatak kapaciteta, Granična policija preraspoređuje kapacitete na dijelove državne granice gdje je najveći migracijski pritisak. Nama je potrebna suradnja svih razina vlasti, kao i međunarodnih organizacija. Ako već država ne može osigurati određena sredstva, bilo bi dobro da se ide preko FRONTEX-a, koji nudi razne mogućnosti i obuku za naše policijske službenike, tako bismo zasigurno bili funkcionalniji i spremniji odgovoriti na migracijsko pitanje, kaže Galić.

Cikotić je iskazao podršku Graničnoj policiji kako bi se ona kadrovski ojačala, jer je na njoj najveći teret krize.