Migranti se kreću ka Izačiću, policija ih prati (VIDEO)

Grupa migranata sa djecom koja je krenula u poslijepodnevnim satima prema Graničnom prelazu Izačić, još uvijek je na putu prema ovom dijelu granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Kako javlja reporterka N1, umorni su i sve su sporiji, a djeca su pospana. Policija ih prati, ali i kola Hitne pomoći.

Dok se migranti kreću prema graničnom prelazu, građani Bihaća su i na večerašnjem mirnom protestnom okupljanju na Gradskom trgu ponovili svoje zahtjeve za rješenje  situacije s migrantima. 

"Ostajemo pri svojim zahtjevima od subote navečer. Insistiramo na zaustavljanju velikog svakodnevnog priliva migranata u naš grad. Želimo određivanje i pripremanje smještajne lokacije za migrante, ali izvan središta Bihaća, te da se onemogući slobodno kretanje gradskim ulicama licima bez ikakvih dokumenata", istakao je jedan od organizatora skupa Sej Ramić.

Ponovljeno je da će se u slučaju nepoštivanja roka od pet dana, za određivanje smještajne lokacije van grada, blokirati rad državnih institucija.

"Mirno i dostojanstveno nastavljamo do ostvarenja naših ciljeva. Ne protestujemo protiv migranata, nego protiv nadležnih državnih institucija koje nisu ništa uradile da zaštite građane Bihaća, ali ni migrante. Zato pozivamo i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da nam se obrati u srijedu i da pred narodom kaže šta će uraditi po ovom pitanju", dodao je Ramić.

Uz poziv građanima ostalih gradova i općina u BiH i naročito Unsko-sanskom kantonu da podrže stanovnike Bihaća u njihovim nastojanjima, organizatori su zakazali i protestni skup i za sutra u 18 sati, također na Gradskom trgu.