Migranti smješteni na Vučjak, građani napokon "odahnuli"

Nakon što je nešto više od 700 migranta prema informacijama nadležnih, smješteno na lokalitet Vučjak nedaleko od centra grada, građani Bihaća poručuju da nakon godinu dana mogu mirno prošetati gradom sa svojom djecom i porodicama. Nadležni kažu da su svjesni da lokalitet Vučjak nije najbolje rješenje, ali da je to bilo jedino rješenje za Bihać. Iz grada na Uni također naglašavaju da smiještanje dijela migranata u Vučjak neće riješiti migrantsku krizu BiH.

Ulice Bihaća danas liče na one koji su bile prije migrantske krize, pričaju nam građani. Iako problem još nije trajno riješen, većina migranata smještena je na Vučjak. Porodice sa djecom smještene su u Borićima i Sedri, te u privremene centre Miral i Bira. Građani Bihaća osjećaju promjenu, kako tvrde nakon godinu dana mogu mirno izaći sa djecom i porodicama u grad.

Evo šta su nam kazali:
"I ja sam bio migrant. Pa sam se morao vladati po zakonu u Njemačkoj. Ne smiješ se kretati nego gdje ti on kaže. A ovi možeš ih naći svugdje i tuku se između sebe".
"Super, samo ovako da nastave, da imamo lijepu svoju slobodu da možemo djecu i unučadi izvesti. Jednostavno da smo slobodni. Vjerujte mi, ja nisam naveče izašla ima godinu dana".
"Manje se primjećuju u zadnje vrijeme. Ja živim u MZ Ripač i gore su se uvijek vidjele kolone kako prolaze, sada u manjem broju".

Posljedica manjeg broja migranta u gradskoj zoni i naseljenim područjima Bihaća i Unsko-sanskog kantona jeste smiještanje više od 700 migranata na lokalitet Vučjak nekoliko kilometara od centra Bihaća. Međutim, migranti kažu ta lokacija nije uslovna. Trebaju im kako navode prvenstveno toaleti, ali i druge stvari.

"Policija ovdje nije problem trenutno. Problem je samo kada nas uhvate i izbace ovdje. Ovdje nema marketa, nema pića, nema hrane, nema ničega. Osim kada hranu dobijemo ujutro i navečer kao sada", kazao je migrant iz Bangladeša. 
"Nema električne energije, onda ima zmija ovdje. Nema dovoljno hrane. Nema prodavnice i nema mobilne mreže", dodao je Abid Husein, migrant iz Pakistana.
"Neki od migranta prave loše stvari, i stvaraju većini nas velike probleme", naveo je migrant iz Egipta.

Svim navedenim problemima samo se bave gradske vlasti i Unsko-sanski kanton, uz određene pomoći EU i međunarodne zajednice, naglašava gradonačelnik Šuhret Fazlić. Dodaje da će zajedno sa Crvenim križom učiniti sve da migrantima omoguće najosnovnije uslove za boravak u Vučjaku, te da svi problemi sa migrantima potiču iz EU. I sami su svjesni da lokalitet Vučjak nije najbolje rješenje, ali je jedino koje su imali u ovom trenutku.

"Vučjak nije migrantski centar, nije ni prihvatna lokacija za migrante u BiH. Mi ne rješavamo problem migrantske krize u BiH. Mi isključivo rješavamo problem grada Bihaća. Kako će migranti reagovati na to? Ima sigurno onih koji pokušavaju da odu, ima onih koji se vraćaju u Sarajevo, ali ima i onih koji će se vjerovatno vratiti u svoje zemlje", izjavio je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Dok Krajišnici i dalje sami rješavaju probleme za koje nisu krivi, i dalje poručuju da niko osim od državnih institucija nije adekvatno pomogao. Stanje u gradu trenutno se normalizuje, a migranti u Vučijaku čekaju da se i ostali, pored kantonalnih i gradskih institucija, te Crvenog križa uključe u humaniziranje lokaliteta na kojem borave.