Migranti tajnim rutama ulaze preko Drine

Migranti u BiH dolaze iz Srbije te kreću prema Krajini, a država zatvara oči pred novim valom ilegalnih ulazaka.

No, manje se priča o sve većem problemu, dolasku migranata u Tuzlu. Tu stižu, čini se, opasnijim i težim putem iz Srbije.  

Rizičan put

Javna je tajna da se prelazi divljom stazom u blizini graničnog prijelaza Šepak, na mjestu gdje se sa srbijanske strane odvaja stari put za Banju Koviljaču, zatim preko željezničkog mosta u Karakaju te u samom Zvorniku, u blizini hidrocentrale.

Pune ruke posla imaju krijumčari, koji kod Šepka dočekaju migrante i dovedu ih u blizinu bošnjačkih sela i tu ostave.

- Većina ih i ne zna gdje su došli. Na putu prema Tuzli noće po šumi, u napuštenim kućama. Mi sa zvorničke strane često gledamo kako u Malom Zvorniku po cijeli dan migranti sjede uz obalu Drine, čekajući noć da se čamcem prebace u Zvornik. Gledamo kako pored njih patroliraju vozila granične policije Srbije, ali niko ih ne dira - kaže izvor iz Zvornika, piše Dnevni avaz.

Niko ne zna koliko migranata zauvijek ostaje na putu, ko ih prevozi, kakvi su rizici vožnje po nabujaloj Drini.

Građani su na nogama, a institucije spavaju. Tako bi glasila definicija stanja u kojem se trenutno nalazi Tuzla, čijim ulicama svakodnevno tumaraju stotine migranata pridošlih iz raznih zemalja svijeta, među kojima je i znatan broj djece, trudnica, bolesnih.

Samo u petak u Tuzlu je stiglo novih 200 migranata. U subotu se broj povećao za još 70. Nakon što su evidentirani, njihova sudbina, kao što je to slučaj od početka migrantske krize, isključivo je prepuštena dobrim ljudima Tuzle i ulici. Interes gradskih i kantonalnih institucija za smještaj, hranu ili bilo kakvu drugu pomoć, jednostavno, ne postoji.

Spas i adresa  

- Svi su iscrpljeni i gladni. Ima ih koji nisu jeli dan ili dva. Većina je bez adekvatne obuće, odjeće. Mnogi su bolesni, nervno rastrojeni. Neke od njih, posebno porodice s djecom, zahvaljujući pomoći dobrih Tuzlaka, smještamo u pristojne uvjete da prenoće, okupaju se. Iskreno, na osnovu svega šta sam se posljednje godine nagledao, prestrašen sam šta će se dešavati u Tuzli - kaže za naš list poznati tuzlanski fotoreporter i neumorni volonter Senad Pirić Čupo.

Pirić i kolega Nihad Suljić te izvjesni Muhamed efendija i još nekoliko volontera trenutno su jedina adresa i spas migrantima u Tuzli. Oči zatvaraju i Crveni križ i druge humanitarne organizacije.

Dolaze čak i iz Vijetnama

- Migrantske priče su zastrašujuće. Znatan broj njih pretučen je u zemljama iz kojih su ušli u BiH, mnogi su opljačkani. Varaju se oni koji misle da su migranti samo muslimani. Ima i katolika, budista. Dolaze iz Libije, Alžira, Maroka, Tunisa, Irana, Iraka, Sirije, Pakistana, Palestine, ali i iz Eritreje, Nepala, a neki čak i iz Vijetnama - navodi Pirić.

Iz pravca Zvornika i Bijeljine i jučer su stigle nove grupe migranata. Oči tuzlanskih volontera ponovo su uprte u tuzlanske pekare, prije svih pekaru „Kabil“, koja mjesecima hrani gladna migrantska usta.