Stiže surova zima, a migranti u Velikoj Kladuši su taoci birokratije u BiH

Velika Kladuša dom je grupi od oko 200 migranata. Oni su smješteni u migrantskom kampu u Trnovima, a borave u izuzetno teškim uvjetima u šatorskom naselju.Kapaciteti kampa nisu dovoljni da bi se ispunili higijenski i drugi uvjeti potrebni za sve migrante koji borave na tom području.

Problem je trebao biti riješen još prije dva mjeseca kada je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala dozvolu Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine da u prostorije Agrokomerca smjesti migrante s obzirom na to da je pred vratima teška i surova bosanska zima. Migrantima nedostaju jastuci, šatori, spužve...

Zgrada Agrokomerca je prema navodima koje smo dobili iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine u vlasništvu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon sjednice održane petog jula 2018. godine Vlada FBiH je donijela zaključke o migrantima i izbjeglicama koji se nalaze na području FBiH. Definitivno je odlučeno da se oni smjeste u kasarni Ušivak u Hadžićima i objektu "Agrokomerca" u Velikoj Kladuši.

migranti

"Problem je u tome što u Velikoj Kladuši ne znate s kim možete da razgovarate. Načelnik tu ne boravi, već u Rijeci. Poručujem lokalnim vlastima da ne obmanjuju narod i migrante i dozvole nam priključak na vodovodnu mrežu. Sve ostalo je naša briga i obaveza, sve želimo da platimo, ali bez vode ne možemo", rekao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine sredinom septembra.

Radiosarajevo.ba je kontaktirao Vodovod i kanalizaciju Velika Kladuša, a direktor ovog preduzeća nam je rekao kako ViK ne može izvršiti priključenje na vodovodnu mrežu bez prethodnog zahtjeva Agrokomerca, koji koristi prostorije u vlasništu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Tragom te informacije kontaktirali smo Agrokomerc, a iz rukovodstva ove kompanije rečeno nam je kako niko iz Ministarstva sigurnosti još uvijek nije potpisao ugovor s Agrokomercom, te da bez tog ugovora oni ne mogu uputiti zahtjev ViK-u za priključenje na vodovodnu mrežu. Iz Ministarstva sigurnosti BiH kažu kako im nije potreban ugovor s Agrokomercom s obzirom na to da je Vlada Federacije BiH vlasnik objekta i da je na pomenutoj sjednici ustupila zgradu Agrokomerca ovom ministarstvu.

I dok birokrate po ko zna koji put prebacuju lopticu s jedne na drugu stranu, migranti, ljudi, ljudska bića, nečiji sinovi, braća, majke, sestre, kćerke, nečija djeca, njih oko 200 čekaju surovu bosansku zimu pod šatorima. Temperature će se spuštati i do 20 stepeni Celzijusa ispod nule. Samo zbog toga što neko nije potpisao neki papir i poslao ga na neki protokol kako bi neko mogao poslati tehničare da uvedu vodu. Godina je 2018., vijek 21. i ovo je Europa. Dobrodošli, prijatelji s Bliskog istoka.

migranti