Migrantima u Krajini ograničeno kretanje - nema više boravka u parkovima i napuštenim kućama

Migranti na području Unsko-sanskog kantona više se neće moći slobodno kretati po naseljenim područjima i spavati po parkovima, jer je Vlada USK počela primjenjivati mjere ograničavanja kretanja.

Usljed sve većih priliva migranata i alarmantne situacije, vlasti u Krajini odlučile su pokušati normalizovati situaciju, potvrdio nam je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova USK Ale Šiljdedić.

"Ove mjere bile su operativne tokom vikenda, bit će i danas, kao i u narednom periodu. Mjere se odnose na izmještanje svih osoba koje nemaju adekvatan smještaj i koje se ne nalaze u nekom od legalnih smještaja u prihvatnim centrima koji su organizirani na području Unsko-sanskog kantona. Sve osobe koje se nalaze na javnim površinama, u napuštenim objektima i neprijavljenom smještaju u Velikoj Kladuši, Cazinu, Bihaću i drugim gradovima bit će izmještene u kamp Vučijak", kazao nam je Šiljdedić.

Prema trenutnim procjenama, na području USK boravi više od 2.500 migranata, od čega ih je najviše u Bihaću i Velikoj Kladuši. Vlasti, ali i građani, svakodnevno upozoravaju kako je ozbiljno narušena sigurnosna i zdravstveno-epidemiološka situacija u USK.

"Cilj ove mjere jeste da se koliko-toliko uredi normalan život građana u kantonu te preveniraju sve negativne aktivnosti koje smo imali od prosjačenja, skitnje, krivičnih djela, provala u privatne objekte i slično. To na neki način nije ograničavanje kretanja, ali sve osobe koje su uzurpirale javne površine i naselja će biti premještene u kamp Vučijak. Za sada imamo mogućnost da ih smjestimo, a u suprotnom očekujemo od drugih gradova da rasterete Bihać", istakao je Šiljdedić.

Danas će gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić održati press konferenciju u Sarajevu na kojoj će govoriti o migrantskoj krizi te potrebi uključivanja svih nadležnih institucija u rješavanje ovog problema koji postaje još veći dolaskom zime.