Milanović: Džihadisti u BiH su realnost

Grabar-Kitarović kaže da nema kakvih problema s muslimanima

Večeras se održava drugo sučeljavanje predsjedničkih kandidata u Hrvatskoj Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića.

U jednoiposatnoj debati kandidati odgovaraju na ukupno 40 pitanja, a isto tako imaju pravo replicirati na odgovor protukandidata. 

Kao i u prvoj debati, dotakli su se odnosa s BiH. Na pitanje o burnim reakcijama koje stižu iz Sarajeva na njene komentare o islamističkom terorizmu i ekstremizmu, Grabar-Kitarović je kazala da je Bosna i Hercegovina država u kojoj se miješaju različiti utjecaji.

- To prepoznaju mnogi, uključujući EU, Makron (Macron) je govorio o tome. S tim problemom se treba suočiti, a ne ga negirati. Vratili su se borci iz Iraka, Sirije i drugih dijelova sa svojim porodicama. BiH treba pomoći da, zajedno s Hrvatskom i drugim državama EU, kroz razmjenu informacija u obavještajnom sektoru rješavamo takva pitanja - rekla je ona.

Milanović je istakao kako je Kolinda kriva za pogoršanje odnosa s BiH.

- Odnose sa Sarajevom ste upropastili, upravo na ovom primjeru, mada su vas nazvali "kraljicom Balkana". Ja bih na Vašem mjestu držao do toga - kazao je Milanović, dodajući i da su, također, odnosi sa Slovenijom nikakvi, s Vučićem "famozni", a da su dobri s Orbanom.

Na pitanje predstavljaju li džihadisti u BiH prijetnju RH, Milanović je odgovorio:

- Vjerujem da SOA radi svoj posao. Džihadisti u BiH su realnost. Tu ne pomažu standardne mjere provedbe zakona. Kolinda je svojim nesmotrenim pričama pokvarila odnose sa zemljom u kojoj su većina muslimani. 

Aktuelna predsjednica je istakla da "nema nikakvih problema s muslimanima".

- Nisam upropastila SOA-u, ne miješam se u njen rad - kazala je Grabar-Kitarović.

Milanović je rekao da se "Kolinda druži s ljudima koji kradu". 

- Ne govorim da ona krade, ali ona je ozbiljan problem za sistem nacionalne sigurnosti - kazao je Milanović.