Milanović Komšića nazvao “posebnim slučajem”

On je ispričao kako je Komšića trebao upoznati 2006. godine, nakon što je prvi put izabran u Predsjedništvo BiH, ali da se Komšić na dogovorenoj kafi u Zagrebu nije pojavio

U emisiji HRT-a “Nedjeljom u 2” kandidat za predsjednika Hrvatske i bivši premijer te zemlje Zoran Milanović uputio je žestoke kritike na račun predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića te ga nazvao “posebnim slučajem”.

On je ispričao kako je Komšića trebao upoznati 2006. godine, nakon što je prvi put izabran u Predsjedništvo BiH, ali da se Komšić na dogovorenoj kafi u Zagrebu nije pojavio - piše Fokus.ba.

– Nije čovjek došao. Ja sam ga zvao i on mi je rekao, kao: ‘Tu sam na aerodromu’. Međutim, nakon toga smo se upoznali i družili se. Ja sam govorio na njihovim skupovima u BiH. I to na onoj kampanji 2010. godine kada su oni osvojili izbore. U tom trenutku još nisam bio izabran za predsjednika Vlade Hrvatske – kazao je Milanović.

Dodao je da je Komšiću govorio kako ima priliku biti predstavnik hrvatskog naroda te da je on, bez obzira šta Ustav BiH govori ili ne govori, izabran na etničko mjesto Hrvata.

– Rekao sam mu, takvim se predstavljaš i valjda ti to nešto znači. OK. Nisu te izabrali Hrvati i Hrvati uopće nisu glasali za tebe, ali ja vjerujem da je to šansa da se promijeni paradigma politike u BiH. Ono što me je razočaralo jeste da njemu uopće do toga nije stalo – kazao je Milanović.

Naveo je da je od Komšića očekivao ono što se u Crnoj Gori zove ‘čojstvo’.

– Jači si – veći si. Hrvati ne mogu nikoga izabrati ako ih tako preglasate, a daj pokaži da ti je stalo. Ti i ambasadore šalješ iz kvore etničkih Hrvata. Zašto ne šalješ ambasadore koji su Jevreji? Pa nemoj me farbati. To nije čojstvo, dakle ne tražim junaštvo. Zaštiti druge od sebe jer ti si jači – rekao je Milanović.

Što se tiče priče o “bošnjačkoj zavjeri” prilikom izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog narod, Milanović je kazao da bi Bošnjaci u slučaju postojanja “bošnjačke zavjere” našli “nekog Petra Horvatića” i izabrali ga za člana Predsjedništva BiH.

– Dakle, ne ide. To je samo Željko Komšić. On kad ode, to će se pamtiti kao čudan slučaj. Ja ga opet pozivam, nemoj to raditi – rekao je Milanović.