Milanović o zlostavljanju: Kad zapomažu bogate glumice, to nas ne bi trebalo zanimati

Milanović
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je u Petrinji odgovarao na pitanja novinara o rastućem broju prijavljenih slučajeva seksualnog zlostavljanja.

 

"Rijetko se događa da nekakav kovinotokar, strojobravar ili viljuškar maltretira članicu uprave neke tvornice. Kao što se redovito događa da to rade muškarci prema ženama koje su prema njima u inferiornom ili zavisnom položaju. Kada se takve stvari događaju među ravnopravnima u socijalno, imovinskom i korporativnom smislu, onda je to problem neke druge vrste", rekao je Milanović i dodao da kada o zlostavljanju, kako kaže, "zapomažu" glumice koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara, to ne vidi kao nešto što bi ga trebalo zanimati. 

"Povijest je nažalost muška povijest"

"Kada to rade žene koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice u akademiji, to je problem. Jer znamo kako se u tim sustavima napreduje, to su sustavi u kojima se puno radi i malo zarađuje. Nije isto ako je netko razmažena zvijezda pa se nakon 30 godina sjetio nekih stvari nakon što mu je bankovni račun prsnuo kao jodna voda u Sisku ili to radi i govori neka djevojka ili žena koja pokušava probiti svoj put do svoje sretne zvijezde po istim pravilima kao i muškarci, a to ne može jer je nekakav… da ne kažem što, kinji i maltretira godinama", rekao je Milanović. 

Kaže kako se ovdje radi o vječnoj stvari koja za naše društvo nije nova. 

"Kao što znate, povijest je nažalost muška povijest. Ratove su nažalost, a i najveći broj izuma smislili i koristili i onda zlorabili muškarci. Muškarci su tu nasilniji od žena i 90% tih slučajeva se tiče muškaraca, ali onih u poziciji sile. Moći, utjecaja, mogućnosti odlučivanju o nečijoj karijeri, željama, sudbini, snovima, svega onoga što ne bi smjelo biti u okviru sukoba interesa", rekao je Milanović, a prenosi Telegram.