Milanović: Želim izbjeći da Hrvati proglase samoupravu u BiH, EUFOR će krenuti na njih

asf

- Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je opet govorio o BiH. Rješenje Izbornog zakona ponovo je povezao sa blokadom Hrvatske prema ulasku Švedske i Finske u NATO. Opet je poručio da je zadnja riječ u Saboru Hrvatske.

"Hrvate se u BiH kao politički entitet razara, u tome u zadnje vrijeme aktivno sudjeluje Plenković i njegovih nekoliko suradnika. Drugi šute i ne znaju što bi sa sobom. Neki se prave mrtvi. Mi ne smijemo biti u fingiranoj smrti, moramo se boriti za svoje interese. Nakon 25 godina od Daytona, u EUFORU i Althei tamo i dalje nema nijednog hrvatskog časnika. Zato jer nam ne daju. Tamo ne smije primirisati nijedan uniformirani hrvatski čovjek. Mi smo problematični jer je to presenzitivno. Što je Vlada učinila? Ništa. Mrtvilo. To me vrijeđa. Znate tko tamo jest? Austrija, Ugarska (Mađarska op.a.) i Turska. To su države koje su povijesno napravile sav red u BiH. Ona je danas takva zahvaljujući podjelama koje su nastale u njihovo vrijeme. Tko to dizajnira? 

Kad govorim da Hrvatska mora biti jedinstvena zato sam predložio sastanak Vijeće za nacionalnu sigurnost. Plenković je to napravio zbog napada na Ukrajinu. To nije i neće biti urgentan razlog za sastanak Vijeća. Možemo o tome razgovarati, ali to nije kapitalni razlog. Kad je predlažem da se nađemo i da u skladu s Ustavom, prema kojem Vlada nema monopol u vođenju vanjske politike nego se u tome surađuje, onda 10 dana nema odgovara, ništa, muk. Što mi onda preostaje, da napišem instrukciju hrvatskom ambasadoru, da ga dovodim u neugodnu situaciju. Ako želi svoj mir, neka da svoj mandat. Do zadnjeg trenutka ću govoriti i upozoravati da je zadnja na Saboru koji može ili ne mora dići ruku za ratifikaciju tog pristupa. To ne bi bio čin protiv Švedske i Finske, nego za Hrvatsku. Vjerujte da bi se istog trenutka rodio interes za Hrvatsku i njezine probleme. To je vrsta pažnje koja meni ne godi, ali nema druge. Ratificiramo li to bez ispaljenog krika, mi smo poklonili jedino obiteljsko srebro, jedini instrument i polugu utjecaja, da bismo eventualno riješili problem koji nam se događa, ne na Dnjepru, nego na Uni. Tu 50-60 zračne linije od Zagreba.

On je čak govorio i o "samoupravi" koju Hrvati u BiH najavljuju. 

"Što će biti sutra? Hrvati će proglasiti samoupravu, to najavljuju. EUFOR i Althea će biti nahuškani na Hrvate. Želim izbjeći da se to dogodi i da se hrvatski interesi akomodiraju u okviru Daytona. To više od godinu dana nastojim i kad god pokušam, konstantno opstrukcija. Iz Bruxellesa, Washingtona, one su nevidljive, ali opstrukcije iz Vlade i HDZ-a od Plenkovića. Nije moguće da HDZ-ovci o ovome ne misle ništa. Dragan Čović kaže vi se dogovorite. Gdje da se dogovorim? U okviru VNS-a. To je poruka Plenkoviću izvoli se dogovoriti s predsjednikom da imate jasan stav. Ja u ovom trenutku od Dragana Čovića ne mogu očekivati više i on će morati objasniti svom narodu što su govorili i radili. To je situacija u ovom trenutku.

Ne znam što će biti s Turcima, ali znam da neće ustati od stola nezadovoljni s rješenjem koje neće moći prodati uredno i lijepo zapakirano biračima. Ovo je loše i dobro da vidimo kako funkcioniraju prave države, a kako države koje vode sebični atonični karijeristi koji isključivo razmišljaju o sebi. Očekujem da me demantira, da javno kaže da nema nikakvih želja, da ostaje do kraja.

Zašto hipnotiziraš taj narod u BiH i lažeš ih već godinu i po dana da se boriš za njega? Mi sad slušamo o akcijama Grlića Radmana. On sada povlači Blinkena za rukav, to je vjerovatno izmislio, ali i da je istina, zašto tek sad", kazao je Milanović.