Militanti ubili 25 osoba u tri napada

asd
Islamistički militanti ubili su 25 ljudi, uključujući 13 vojnika, u više napada u centralnom Maliju, spaljivanjem vojne baze i zasjedom vojnika poslanih kao pojačanje, objavile su u utorak vojska i lokalne vlasti.

Napadi su bili najsmrtonosniji od vojnog puča 18. avgusta kojim je svrgnut predsjednik Ibrahim Bubakar Keita (Boubacar Keita), a uslijedili su samo nekoliko dana nakon što je privremena vlada oslobodila veliki broj zatvorenih militanata u razmjeni zatvorenika.
 
U prvom napadu koji se dogodio tokom noći na bazu u Sokouri blizu granice s Burkina Fasom ubijeno je devet vojnika, navodi se u saopćenju vojske, prenosi Reuters.

U utorak oko 8.30 ujutro još su tri vojnika ubijena u zasjedi na mostu u blizini baze dok je njihova jedinica krenula prema mjestu prvog napada, navodi se.

Devet militanata ubijeno je u sukobima s jedinicom za pojačanje i dva njihova vozila uništena od strane zračnih snaga.

U trećem napadu otprilike 40 minuta kasnije u blizini grada Bandiagara, naoružani napadači napali su u zasjedi komercijalni kamion, usmrtivši 12 trgovaca i jednog vojnika, prema riječima Moulaye Guindoa, gradonačelnika obližnjeg Bankasa, grada prema kojem su se trgovci kretali.