Milorad i Gorica Dodik u izbornoj utrci? Cvijanović se bori za Predsjedništvo?

.
Oktobarski izbori donijeće duel vlasti i opozicije, ali i žena i muškaraca, makar kada su izbori za pojedinačne funkcije u pitanju u Republici Srpskoj.

Kako N1 saznaje, vladajući SNSD, uz podršku koalicije predložiće Milorada Dodika i Željku Cvijanović za predsjednika RS i Člana Predsjedništva BiH.

 

Opozicioni SDS danas popodne na Glavnom odboru donosi odluku o svom prijedlogu kandidata. Gotovo izvijesno je da će lider SDS Mirko Šarović još jednom pokušati da uđe u državno Predsjedništvo.

 

To mu je pošlo za rukom 2002.godine kada je zauzeo stolicu u tročlanom tijelu uz Dragana Čovića i Sulejmana Tihića.

Nije se Šarović “zagrijao” tada na funkciji, 2003.godine podnosi ostavku na mjesto predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Mijenja ga Borislav Paravac. A dvije godine kasnije, 2005. visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown smjenjuje i Dragana Čovića.

 

Dogovor SDS i PDP finaliziran je, ove dvije stranke zajednički će u trku za inokosne funkcije.

Jelena Trivić, pokušaće osvojiti fotelju u Palati RS, a na crtu bi joj mogao muški kolega političar Milorad Dodik.

 

Kako saznajemo, SNSD je čekao da vidi koga će SDS kandidovati za člana Predsjednistva BiH, te da na osnovu toga potvrde svoj izbor i javno.

 

“Procijenjeno je da Željka Cvijanović ima ličnu energiju, ali i povjerenje stranke da se ponovo oproba u kandidaturi za Predsjedništvo BiH”, rekli su nam izvori bliski vrhu stranke.

 

Izvor: