Minhen: Međunarodni akteri potvrdili opredijeljenost primirju u Libiji

aa
Obraćajući se novinarima nakon sastanka kojem je prisustvovalo više od desetak ministara vanjskih poslova i diplomata u Minhenu, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je kazao da su učesnici potvrdili opredijeljenost zaključcima Berlinske konferencije održane prošlog mjeseca

Svjetske sile i regionalni akteri pokrenuli su u nedjelju Međunarodni odbor koji će nadgledati obećanja u vezi s primirjem u Libiji kao i embargo na oružje, javlja Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se novinarima nakon sastanka kojem je prisustvovalo više od desetak ministara vanjskih poslova i diplomata u Minhenu, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je kazao da su učesnici potvrdili opredijeljenost zaključcima Berlinske konferencije održane prošlog mjeseca.

"Danas smo pokrenuli Međunarodni nadzorni odbor za Libiju (IFCL) i time u praksi proveli jedan od najvažnijih zaključaka Berlinske konferencije", kazao je Maas te dodao da IFCL ima veoma važnu ulogu u procesu izgradnje povjerenja.

"Ovaj Odbor će raditi na tome da se osigura da se svi zaključci Berlinske konferencije zaista provode. U isto vrijeme, pratio bi proces dijaloga između strana u Libiji koji predvodi UN te bi ga podržao na najbolji mogući način", rekao je Maas.

Istakao je da će IFCL-om kopredsjedavati UN i jedna od država učesnica ili organizacija Berlinskog procesa, dodajući će Italija, sljedeći kopredsjedatelj, biti domaćin sastanka IFCL-a sljedećeg mjeseca u Rimu.

U zajedničkom saopćenju objavljenom nakon sastanka u nedjelju, trenutni kopredsjedavajući - UN i Njemačka - istakli su da su sve države učesnice izrazile spremnost u potpunosti implementirati zaključke Berlinske konferencije.

Ministri vanjskih poslova i diplomate iz cijelog svijeta okupili su se u nedjelju u Minhenu kako bi razgovarali o primjeni primirja u Libiji i embargu na oružje.

Sastanku su, na poziv njemačkog šefa diplomatije Heika Maasa, prisustvovali i ministri vanjskih poslova Turske, Francuske i Italije. Članice Vijeća sigurnosti UN-a, Rusiju, Kinu i Sjedinjene Američke Države, na sastanku u Minhenu su predstavljali njihove visoke diplomate.

Jednodnevni skup je prvi sastanak Odbora u okviru Berlinskog procesa, inicijative UN-a i Njemačke, a učesnici će pokušati postići jedinstvo među međunarodnim akterima kako bi podržali napore za postizanje političkog rješenja i prekid vatre u Libiji.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011.godine kada je intervencijom NATO-a s vlasti svrgnut Muammar al-Gaddafi.

Nelegitimne snage predvođene Khalifom Haftarom su u aprilu prošle godine pokrenule napad na Tripoli u kojem je sjedište međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije.

U Moskvi su 14. januara održani mirovni pregovori koji su okončani bezuspješno jer je Haftar napustio pregovore. Pet dana kasnije u Berlinu je održana nova mirovna konferencija na kojoj je zaključeno da je u Libiji isključivo moguće mirno rješenje krize.

Formirana je i zajednička vojna komisija koja bi trebala nastaviti mirovne pregovore u Ženevi. Haftarove snage su i nakon te konferencije nastavile s napadima na Tripoli.