Ministar Kadirić (NB) argumentirano Hadisu Jusiću (SDA): Ova Vlada je u privredu uložila deset puta više nego bilo koja prije

asd
Na prozivke koje je danas u medijima iznio zastupnik u Skupštini USK Hadis Jusić, da Vlada USK nema rješenje za nezaposenost, odgovorio je ministar privrede Nijaz Kadirić, na svome FB profilu. Njegov komentar prenosimo u cjelosti:

“Hadisu Jusiću, zastupniku SDA u Skupštini USK-a koji napada Vladu USK-a zbog visoke stope nezaposlenosti.

Zastupniče Jusić, ova vlada USK-a vodi ovaj kanton tek dvije godine. Na godišnjem nivou uložili smo 10 puta više sredstava u privredu nego što je uradila bilo koja vlada prije nas. Znači vi i vaši niste ulagali skoro ništa.

Međutim, smatram da ni taj naš iznos nije ni blizu dovoljan i da treba da izdvajamo daleko više, posebno u proizvodnju. Radimo na tome, a da ne ugrozimo finansijsku stabilnost. 

Za dvije godine smanjene su obaveze Kantona za 35 miliona KM. Usvojeni zakoni koji su riješili oblast turizma, javno-privatnog partnerstva, rade se po prvi put ozbiljni javni pozivi iz oblasti obnovljive energije većih kapaciteta. U ovoj oblasti ste nam ostavili totalni haos sa milionskim obavezama, blokiranim računima itd. Privredni sektor zadruga udružujemo čiji prihodi su veoma značajni i iznose desetine miliona KM. Ko je s njima ikada išta radio do ove vlade? 

Imamo stabilnost budžeta, pored svih poteškoća sa Koronom, naša policija, obrazovanje i drugi zaposlenici u javnom sektoru primaju redovne plate.

Korona nas je zaustavila, a imali smo odličan start u 2019.  godini. Usporili smo u 2020., zbog Korone. Međutim, nismo se predali radimo sa onim što imamo. 

Stanje privrede se gradi godinama, desetljećima, a mi smo naslijedili očajno stanje upravo od vas i vaših politikanata kojima je lični materijalni, politički kvazi status uvijek, i danas je, bio važniji od Države i razvoja. Danas popravljamo sve, u realnim okvirima, ali popravljamo. 

Imali ste priliku kao politika da u zadnjih 20 godina izgradite industrijske zone po čitavom Kantonu, uredite privredu, međutim, uradili ste jako malo, a imali ste ogromne mogućnosti. 

Privredni sektor je sve do 2019. godine za politiku USK-a, najviše vaše stranke, bio narodnim jezikom rečeno "zadnja rupa na svirali". Visina broja nezaposlenih je vaš, a ne naš rezultat. 

Zastupniče Jusić, nemojte nas učiti kako se proizvodi dodana vrijednost, jer niti vi, niti cijeli klub vaših zastupnika nije dostojan da o tome uopšte priča. Vaš rad u Skupštini je destruktivan na svaki mogući način. Vaš osnovni motiv je isključivo preuzeti vlast, pa i sa crnim đavolom. Vas uopšte ne zanima razvoj i privreda. 

Šteta što ova vlada zavisi od ruku zastupnika koji nisu dostojni da vode ozbiljne poslove ni na nivou jedne mjesne zajednice. O ozbiljnim stvarima da ne govorimo.

Narod će vam oprostiti greške, lopovluk neće, Alija Izetbegović.....

O temi korupcije, nepotizma i svim vrstama lopovluka zadnjih 20 godina koji su privredu osakatili neću da pričam, jer ako želimo naprijed moramo tražiti rješenja, a ne tražiti izgovore za neuspjeh.”