Ministar Kljajić: IOM i država nisu ispunili obećanja, novac se ne troši na migrante

Migranti
Vijeće ministara na posljednjoj sjednici nije podržalo privremeni prihvatni centar "Lipa", a IOM zbog loših uslova smatra da treba biti zatvoren.

 

Nakon posljednje održane sjednice Vijeća ministara BiH nije postignut konsenzus tokom glasanja o Prijedlogu odluke o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata "Lipa" i navodi se da će ova odluka biti ponovo na dnevnom redu u drugom krugu glasanja.

Navodno ovaj kamp nisu željeli podržati ministri iz reda Srba, a prije nego što je Lipa i oformljena političari iz Republike Srpske su bili protiv i to zbog toga što je kamp u selu u kojem je nekada živjelo srpsko stanovništvo.

Međunarodna organizacija za migracije već neko vrijeme najavljuje da će zatvoriti ovaj kamp s obzirom na to da država nije osigurala osnovne uvjete za život u njemu. Vreće i posljednji doručak su trebali biti podijeljeni sutra ujutru, no sve je prolongirano za još jedan dan.

S obzirom na to da nije rješeno pitanje više od 1.200 migranata koji se nalaze u Lipi, oni bi u ovom teškom periodu, u slučaju zatvaranja, završili na ulici. Ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić je izrazio žaljenje zbog njihove sudbine, a stanovništvu USK poručio da neće biti problema s održavanjem sigurnosti.

"Mi smo i ranijih godina imali iskustva s migrantima na ulicama, a da država ne reagira. Sad ih ima 1.000, znali smo ih imati i po 5.000 pa smo sačuvali sigurnost. Ako gledamo statistiku i broj krivičnih djela, stanje je na sigurnom nivou", rekao je on dodavši da su došli u situaciju da "sami sebe moraju braniti od migranata".

Ovaj kamp je privremeno osposobljen u maju, a postojalo je obećanje od države i međunarodnih organizacija da će biti u potpunosti kompletiran pa je u tome rado učestvovao i Grad Bihać. Za završavanje svih radova do zime bilo je sasvim dovoljno vremena, međutim, kako Kljajić kaže, "nekom odgovara da migranti budu na ulicama Bihaća".

"U BiH je do sada stiglo 84 miliona KM pomoći, tim novcem raspolažu međunarodne organizacije. Od toga je USK dobio svega jedan milion. Rješavanje problema očigledno nije u interesu IOM-a, a glavni problem je što Vijeće ministara nije uzelo migracije u svoju nadležnost", poručuje Kljajić.

Vlasti USK od IOM-a traže da prikažu strukturu dosadašnjih troškova za migrante. Smatraju da jedan dio sigurno jeste iskorišten opravdano, međutim nije im jasno gdje su svi ti milioni utrošeni.

Osim IOM-a, stanovništvo USK odavno je razočarala država, ali i ministar sigurnosti Selmo Cikotić koji je nedugo nakon dolaska na funkciju otišao da ih posjeti i obećao dvije stvari - zatvaranje Bire i osposobljavanje Lipe.

Prvo obećanje je ispunjeno, međutim Cikotićeva riječ da će država iz budžeta izdvojiti 700.000 KM za električnu energiju, vodosnabdijevanje i mokri čvor, čini se da je naišla na prepreke.

Sada osim što migranti u Lipi žive uz pomoć agregata i bez grijanja, prijeti im da ostanu i bez vode, na snijegu i pod ne tako vedrim decembarskim nebom.

Budžet VM za migracije je 5.000.000 od čega je trebalo ići 700.000 za Lipu - električnu energiju, vodosnabdijevanje i sanitarni čvor, ali to nije urađeno, sve se radi uz pomoć agregata.