Ministar Malkoč razgovarao sa borcima iz Cazina

Demobilsani borci koji su se danas sastali sa ministrom zatražili su njegovu podršku i angažman kod federalnog ministra te općenito viših nivoa vlasti kako bi se njihovi zahtjevi, na kojima već mjesecima institiraju, konačno i ostvarili.

Ministar za pitanja boraca Dževad Malkoč primio je danas demobilisane borce iz Cazina. Iako su postojale najave o mogućim protestima pred zgradom Vlade, na kraju je održan sastanak ministra i nekolicine bivših boraca. Prvog čovjeka ovog resora obavjestili su da su i dalje nezadovoljni što se njihovi zahtjevi sporo ili nikako ne rješavaju. Ministar Malkoč pak je mišljenja da je dosta toga urađeno i da borbu za svoja prava trebaju tražiti kroz institucije sistema, a nikako na ulicama.

Demobilsani borci koji su se danas sastali sa ministrom zatražili su njegovu podršku i angažman kod federalnog ministra te općenito viših nivoa vlasti kako bi se njihovi zahtjevi, na kojima već mjesecima institiraju, konačno i ostvarili. Ne vjeruju obećanjima već traže konkretne aktivnosti.

Ministar Malkoč ističe da federalne vlasti rješavaju njihove zahtjeve. Smatra da je ključni Zakon o demobiilsanim borcima koji bi trebao regulisati mnoga njihova prava, uključujući i materijalno zbrinjavanje najugroženijih.

Bivši borci tvrde da isključivo zastupaju interese i dogovore veterana koji od 27. juna borave u krugu oko Vlade Federacije koji je u međuvermenu dobilo simboličan naziv Trg heroja. Namjera im nije vršiti blokade i haos po USK, ali su poručuju, spremni ponovno ići u Sarajevo gdje se rješavaju njihovi zahtjevi.

O načinu ostvarivanja prava veterana rata možda su se do sada mimiolazili. No, učesnici današnjeg sastanka se slažu da je vrijeme da se, nakon sistemskog rješavanja članova porodica šehida i poginulih i RVI, konačno urede i prava demobilasnih boraca.