Ministar Omerdić o problemima u obrazovanju u USK: “Nudili smo kompromisno rješenje sindikatu obrazovanja, ali predstavnici sindikata su to odbili”

U Bihaću je danas zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona. Između ostalog Vlada Kantona utvrdila je prijedlog odluke o unutrašnjoj preraspodjeli sredstava iz Budžeta Unsko-sanskog kantona te je unutar budžeta Ministarstva zdravstva i socijalne politike izvršena preraspodjela kako bi iznos od 20 000 KM bio dodijeljen za sufinansiranje rada Roditeljske kuće u Sarajevu. Roditeljska kuća je otvorena u aprilu 2016.

– Ovo je moralna obaveza. Proces liječenja djece je izuzetno težak i traži ogromnu fizičku i psihičku snagu i značajna materijalna sredstva. Održavanje porodične atmosfere dokazano poboljšava opću zdravstvenu sliku djeteta i mogućnost njegovog izliječenja. Nažalost, oko 60 posto korisnika usluga Roditeljske kuće su naša djeca, djeca sa područja Unsko-sanskog kantona i njihovi roditelji i ovo je skroman način da se Udruženju Srce za djecu, koje vodi Kuću, zahvalimo i podržimo ubuduće njihov plemeniti rad i pomoć koju ukazuju našim ljudima za vrijeme liječenja djece, kazao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Na prijedlog Hazima Kapića ministra zdravstva i socijalne politike Vlada USK je danas je donijela odluku kojom se centrima za soscijalni rad dodjeljuje 5000 KM za jednokratne pomoći socijalno najugroženijim osobama te odluku o transferu iznosa od 5000 KM Kantonalnoj bolnici, Bihać za zdravstvenu zaštitu osoba romske nacionalnosti.

Vlada Kantona prihvatila je prijedlog Damira Omerdića, ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta o sufinansiranju Osnovne škole u sastavu KŠC „Ivan Pavao II“ u Bihaću u dijelu koji se odnosi na plaće i naknade zaposlenih u skladu sa pedagoškim standardima za osnovno obrazovanje.