Ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK Adnan Alagić posjetio Općinu Bosanska Krupa

U prošloj godini u Bosanskoj Krupi iz sredstava ekoloških naknada realizirano je pet projekata čija je vrijednost skoro 67 hiljada KM.

U bosanskokrupskoj općini danas je boravio ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK Adnan Alagić. Sa načelnikom Arminom Halitovićem i saradnicima razgovarao je o projektima koji se realiziraju iz sredstava ekoloških naknada, Prostornom planu kantona, a posebno su se osvrnuli na Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina i zahvata kojeg, kako kažu, treba mijenjati jer je neprimjenjiv na terenu.

U prošloj godini u Bosanskoj Krupi iz sredstava ekoloških naknada realizirano je pet projekata čija je vrijednost skoro 67 hiljada KM. Regulisan je potok Kalender i izgrađeni fekalni kolektori, uređeno je izletište Plandište, kao i okoliš oko područne škole Ostružnica, a realizirani su i projekti nevladinog sektora Misli eko – djeluj eko i Sunce nam daje ljubav. 

Imao sam želju da vidim aktivnosti koje provodi Ministarstvo, problematiku, da vidim kako to funkcioniše u općini i na koji način možemo pomoći. Imamo dobru saradnju, imamo ekološke naknade za čiju se dodjelu sredstava svake godine raspisuju natječaji i to je do sada dobro funkcionisalo kada su u pitanju sve općine i gradovi pa tako i u Bosanskoj Krupi. Razgovarali smo i Prostornom planu koji radimo sa svim jedinicama lokalne samouprave, on još uvijek nije završen, tu smo imali problema, rekli smo da ga nećemo usvojiti sve dok ne bude usaglašen sa svim prijedlozima nižih nivoa vlasti“, kaže ministar Alagić.

Među većim problemima u kantonu koji se tiču Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša jeste legalizacija bespravno izgrađenih građevina i zahvata, odnosno primjena zakona koji reguliše ovu oblast.

U posljednje vrijeme kao ministar imam probleme zbog pritiska općina i gradova zbog primjene Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina i zahvata i ti su zahtjevi opravdani jer Zakon nije primjenjiv na terenu. Nailazimo na problem zbog toga što imamo neuređene stvari kad su u pitanju zemljišne knjige. Dobio sam primjedbe od općina i na osnovu toga ćemo ići na stavljanje van snage spornog Zakona. To je doprinos ovog Ministarstva općinama da mogu lakše komunicirati s građanima kad je u pitanju ova problematika“, naglašava ministar.

Općinski načelnik Armin Halitović kaže da će Bosanska Krupa uputiti svoje primjedbe, dati maksimalan doprinos kako bi USK dobio bolje, protočnije i kvalitetnije zakone.

Svi znamo u kakvom je stanju Bosanska Krupa bila 1995. godine, da je većina stambenog fonda bila izgorena, srušena. Poslije rata je krenula obnova, imamo zaista veliki broj objekata koji nisu izvedeni onako kakvi su bili '92. prije ratnih dejstava. Dolazilo je do određenih korkecija, izmjena, međutim vrlo je malo legalizirano. Pred nama je vrlo dug i mukotrpan put da to sve uvedemo u zakonske okvire“, objašnjava načelnik Halitović.

Tokom posjete ministra prezentirani su i ovogodišnji pozivi općinama za projekte koji će se finansirati iz sredstava ekoloških naknada. Kao i svih prethodnih godina Općina Bosanska Krupa će aplicirati, ali ovaj put sa JKP „10. Juli“ i to za nabavku kamiona za odvoz otpada. Podrška Ministarstva, kako naglašava ministar Alagić, neće izostati za konkretne i opravdane zahtjeve Bosanske Krupe, kao i drugih općina i gradova u USK.