USK: Ministar za pitanja boraca i RVI Ermin Zulić najavio nove aktivnosti

Ministar za pitanja boraca i RVI USK, Ermin Zulić, održao je danas sastanak sa rukovodiocima odjeljenja boračko invalidske zaštite. Razgovarano je o aktivnostima odjeljenja na realizaciji zakonskih propisa, koji tretiraju prava boračke populacije. Posljednji u nizu je zakon o demobilisanim borcima koji je u prava uveo značajan broj veterana a na čijoj su obradi podataka radila odjeljenja BIZ-a.

U odjeljenjima za boračko invalidsku zaštitu imaju pune ruke posla, bilo je neophodno obraditi sve zahtjeve te uvesti u pravo značajan broj veterana rata. Odjeljenje Bužimskog BIZ-a pri kraju je ovih aktivnosti.

Također, u Cazinskom BIZ-u skoro su završili sa privođenjem ove kategorije. Borački dodatak već sada prima oko 445 korisnika od ukupno 540 koliko ih ispunjava uslove. Uskoro će i ostali biti riješeni.

Međutim, ostala je kategorija demobilisanih boraca koji nisu obuhvaćeni Federalnim zakonom.

"Problem se najviše odnosi na taj egzistencijalni dodatak ili borački dodatak. Hoće li se to riješiti u 2020. godini zavisi prije svega od financijskih sredstava budžeta USK-a i od možda niza drugih faktora." navodi Safet Lipović, rukovodilac odjeljenja BIZ-a Cazin.

Image

Rješenje za ove veterane rata mogao bi donijeti novi kantonalni zakon o dopunskim pravima boračke populacije čija je izrada u toku. Potvrđeno je to i na današnjem sastanku boračkog ministra i rukovodilaca odjeljenja boračko invalidske zaštite.

U ovoj godini je između ostalog najavljen niz aktivnosti, od donošenja vrlo važnih zakona, materijalnog opremanja informatičkog odjeljenja i uvezivanja s matičnim ministarstvom do edukacije uposlenih.

"Nedostaje nam kvalifikaciona struktura zaposlenih, isto tako nedostaju osnovne stvari, naši zaposlenici nemaju računara ili imaju zastarjelu opremu, idemo u nabavku nove računske opreme a isto tako i softvere,mi nemamo apsolutno baze podataka , moramo uspostaviti ne samo registar primanja i davanja nego i sve ostale baze podataka" navodi Ermin Zulić, Ministar za boračka pitanja USK-a.


Više o svemu pogledajte u sljedećem prilogu: