Ministarstvo finansija: Sredstva za migrante ne idu preko nas niti nam IOM podnosi izvještaje

.
Iz Ministarstva finansija Bosne i Hercegovine oglasili su se povodom posljednjih izvjava zvaničnika Međunarodne organizacija za migracije (IOM).

"Nakon niza izvještaja dužnosnika Međunarodne organizacije za migracije (IOM) te novinarskih upita u vezi s navodima da su milioni eura doznačeni za rješavanje migrantske krize, Ministarstvo finansija i trezora BiH obavještava javnost da novac za ovu namjenu nije uplaćivan na jedinstveni račun trezora BiH", kažu iz ovog ministarstva.

Netačni su i navodi da se Ministarstvu finansija i trezora BiH dostavljaju financijske izvještaje iz IOM-a o utrošku tih sredstava jer su ilegalne migracije isključiva nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH i svi kontakti se završavaju u tom ministarstvu koje priprema izvještaje za sjednice Vijeća ministara BiH, kažu oni dalje.

"Podsjećamo da sve institucije BiH imaju obvezu da posluju u skladu sa Zakonu o finansiranju institucija BiH te da dostavljaju informacije za izvještaje o izvršenju budžeta koja, nakon što ih usvoje Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH, redovno objavljujemo na web stranici Ministarstva finansija i trezora BiH (www.mft.gov.ba). Svi rashodi obuhvaćeni budžetom i drugim aktivnostima utemeljenim na zakonima transparentni su i dostupni domaćoj i međunarodnoj javnosti, a detaljni opisi i način trošenja javnog novca nalaze se na web stranici Ministarstva i kroz projekat 'Budžet za građane", navode oni.

Sredstva planirana budžetom troše se u skladu sa zakonu, dodaju, dok tokove novca međunarodnih institucija Ministarstvo finanaija i trezora BiH ne može pratiti mimo svojih nadležnosti.

"Sva zaduženja koja odlukama Vijeća ministara budu dostavljena Ministarstvu financija i trezora BiH bit će realizirana u skladu s zakonom i važećim propisima. Ministarstvo finansija i trezora BiH ima bazu podataka kroz Forum za koordinaciju donatora (DCF) kojem članice ovog foruma dostavljaju godišnje izvještaje i gdje je IOM obuhvaćen kao implementator kroz pojedine projekte Evropske unije i Organizacije Ujedinjenih naroda, a verificirani podaci o tome dostupni su na www.donormaping.com", zaključili su iz Ministarstva finansija BiH.

Izvor: