Ministarstvo obrazovanja tvrdi da su zahtjevi i prigovori Sindikata neosnovani

.
Predstavnici Ministarstva obrazovanja referirali su se na današnjoj konferenciji za medije na navode Sindikata obrazovanja iznesene uoči obilježavanja Svjetskog dana učitelja.

Prema riječima ministra obrazovanja Almina Hopovca pedagoški standardi su mijenjani nekoliko puta od 2018. godine kako bi bila sačuvana radna mjesta u osnovnim i srednjim školama.

 

„Posljednjim izmjenama maksimalno je smanjen broj djece u odjeljenjima kako bi što manje prosvjetara bilo na listi tehnološkog viška. Ove godine je problem riješen tako što su 133 nastavnika imenovana asistentima u nastavi. Želim reći da su naši pedagoški standardi u odnosu na druge evropske zemlje i susjedne zemlje najniži i da je minimum broja učenika u odjeljenjima, ispod standarda drugih zemalja. Dakle zahtjevi Sindikata da mi izmjenama standarda idemo još dolje nisu opravdani“, kazao je ministar Hopovac.

 

U Ministarstvu ističu da se izmjenama nastavnih planova bavi ekspertna grupa koja učestvuje u otpočetoj kurikularnoj reformi. Kada je u pitanju Kolektivni ugovor do njegovog kršenja nije došlo, kazala je Albijana Trnavci, sekretar Ministarstva i dodala da važećim Kolektivnim ugovorom nije definirana pandemija i otežani uvjeti rada uslijed pandemije.  

 

Ne stoji ni prigovor Sindikata da se plata zaposlenima u obrazovanju nije mijenjala godinama, rečeno je. Primjenom Kolektivnog ugovora od 1. januara 2018. godine najniža plata zaposlenih sa šestim stepenom obrazovanja u osnovnim i srednjim školama uvećana je za 183 marke, za zaposlene sa sedmim stepenom stručne spreme povećanje je iznosilo 54 marke. To je okvir za sve ostale, niže platne razrede.

 

„ Od 1. septembra 2018. godine osnovica je iznosila 302 marke i samim tim došlo je linearnog povećanja svima po 42 marke. Treće povećanje je došlo potpisivanjem posljednjeg Kolektivnog ugovora u kojem je do povećanja došlo kod pomoćnog i tehničkog osoblja, nastavnika praktične nastave i asistenata. Povećanje se kretalo od 103 do 151 KM“, istakla je Nezira Muzaferović, pomoćnica ministra za finansije.  

 

Zahtjev za povećanje plata zaposlenih u obrazovanju u visini od 6% tek će biti razmatran u saradnji sa Sindikatima, najavljuju iz Ministarstva. Prema procjeni na mjesečnom nivou povećanje bi iznosilo 223.000 maraka za osnovno obrazovanje i 103.000 za srednje. Na godišnjem nivou je to 3.9 miliona maraka.